Gisteren plaatsten we een foto van een Scania met een topsleeper, en dat maakte wat reacties los. Nee, een topsleeper is niet verboden, maar meestal vrij zinloos door de maximale laadlengte die geldt voor vrachtwagens. Hoe zit dat nou precies?
Een motorwagen met een topsleeper mag gewoon, daar is niks op tegen. Het kan een keuze zijn als je zoveel mogelijk laadlengte wilt op een zo compact mogelijk voertuig. Een bakwagen mag maximaal 12 meter lang zijn. Als je er echter een aanhangwagen achter koppelt dan geldt er een restrictie aan die laadlengte. De totale combinatie van een motorwagen met aanhangwagen mag 18,75 meter zijn, maar de laadlengte is beperkt tot maximaal 15,65 meter. Dat betekent dat er 310 cm overblijft voor de dissel en de cabine, en daarin past een normale slaapcabine.
Toch zie je soms combinaties met een korte cabine en extra lange laadvloeren, bijvoorbeeld voor het vervoer van stro. Vaak is er dan ook nog een hek waardoor de lading achter kan oversteken. Zo’n motorwagen is gewoon keurig gekeurd en valt binnen de eisen, en dat geldt ook voor de aanhangwagen. Die twee aan elkaar koppelen is echter officieel verboden. Voor afzetbakken en containers geldt ook dat ze binnen de laadlengte moeten vallen.
Overigens is er sinds september nieuwe wetgeving die langere combinaties toestaat. Sinds die datum mogen vrachtwagens tussen de 70 en 90 centimeter langer zijn, maar dat verandert niks aan de maximale laadlengte. De extra ruimte is uitsluitend in te vullen door aerodynamische voorzieningen zoals een gestroomlijnd neusje en vleugels achterop de trailer of aanhangwagen. Binnen die nieuwe wetgeving past onder bepaalde voorwaarden ook een langere cabine. Daar gaan we binnenkort meer van horen, want naar verwachting is DAF de eerste truckproducent die deze ruimte ook echt gaat benutten! ">In dit verhaal lees je hoe dat precies zit!