ILT legt forse boete op aan Litouwse vervoerder

Nieuws
29-10-2020 | Door Iep van der Meer

Na een gezamenlijke actie van inspectiediensten uit België, Frankrijk en Nederland heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een bestuurlijke boete opgelegd aan een Litouwse transportonderneming. De internationale actie was gericht op mogelijke uitbuiting van de chauffeurs van het bedrijf. Vanuit Nederland nam naast de ILT ook de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) deel aan de actie.

Het onderzoek vond plaats op verzoek van België en was specifiek gericht op dit Litouwse bedrijf. Het vermoeden bestond dat de chauffeurs ernstig werden onderbetaald en daarnaast onder mensonterende omstandigheden hun werk moesten doen. De ILT en de Inspectie SZW onderzochten de vermoedelijke onderbetaling, overtredingen van de rij- en rusttijden en het doorbrengen van de normale wekelijkse rust in de cabine.

Meer dan 2 maanden van huis

Op een parkeerplaats in ">Geleen troffen de inspecteurs 8 vrachtwagenchauffeurs aan. Op basis van historische gegevens uit de tachograaf stelde de ILT vast dat alle 8 chauffeurs hun normale wekelijkse rust in de cabine doorbrachten. Dit is een overtreding van artikel 8 lid 8 van de ">verordening EU 561/2006. Hierin staat dat de normale wekelijkse rusttijden en wekelijkse rusttijden van meer dan 45 uur ter compensatie van eerdere verkorte wekelijkse rusttijden, niet in een voertuig mogen worden genomen. De chauffeurs waren in sommige gevallen al meer dan 2 maanden van huis. De ILT heeft een bestuurlijke boete opgemaakt tegen het bedrijf, waarbij het boetebedrag kan oplopen tot maximaal 12.000 euro.

 

BIGtruck Podcast

Onlangs maakte BIGtruck een podcast met twee inspecteurs van de inspectie. In het gesprek van bijna een uur vertellen de mannen over hun werk, en over wat de toekomst brengt. Klik hier voor die BIGtruck Podcast!

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
27-03-2017
Belgische-politie.jpg

Belgische inspectie treedt op tegen brievenbusfirma's

In België heeft de inspectie een aantal transportbedrijven bezocht en een aantal chauffeurs ondervraagd.…
Nieuws
11-11-2015
wemmers.jpg

Wemmers betreurt uitlekken ILT rapport

Wemmers Transport uit Bleskensgraaf ligt onder vuur. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wil het transportbedrijf…
Nieuws
27-05-2019
Inspectie4_LR.jpg

Inspectie krijgt extra budget

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) stelt extra geld beschikbaar aan de Inspectie Leefomgeving en Transport.…