ILT op zoek naar 150 nieuwe inspecteurs

Nieuws
06-09-2019 | Door Tim de Jong

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft op korte termijn 150 nieuwe inspecteurs nodig, meldt de instantie op hun website. Daarom start de toezichthouder nog dit najaar met een wervingscampagne. De nieuwe inspecteurs gaan aan de slag met toezicht en handhaving op het gebied van milieu, transport en wonen.

Cyberspecialisten. Financiële experts. Data-analisten. Onderzoekers. Forensische accountants. Projectleiders. Handhavers. Op korte termijn zijn 150 nieuwe collega’s nodig omdat er steeds meer gevraagd wordt van de ILT, en omdat de aard van het inspectiewerk verandert.

Breed inzetbaar

Waar inspecteurs zich voorheen vooral richtten op één onderwerp, zoals het opsporen van snorders in de taxi-branche of het controleren van de papieren van vrachtwagenchauffeurs, heeft de ILT steeds meer breed inzetbare experts nodig. Naast inhoudelijke expertise zoekt de ILT mensen met ervaring in de nieuwste technologieën zoals machine learning en remote sensing die hun kennis en vaardigheden in diverse sectoren kunnen inzetten.

Snel meer slagkracht

Met de extra capaciteit kan de Inspectie in al 2019 meer handhaven op het gebied van bijvoorbeeld taxivervoer en goederenvervoer, denk aan de aanpak van tachograaffraude met vrachtwagens en de aanpak van taxisnorders. Ook het toezicht op het gebied van bodem, grond en oppervlaktewater en duurzame warmtepompen kan eerder uitgevoerd worden. Met de komst van nieuwe collega’s wil de ILT de internationale samenwerking versterken, bijvoorbeeld in het kader van het programma Schoon Schip van de ILT. Dat richt zich onder meer op het terugdringen van de uitstoot van zwavel door zeeschepen. Met snuffelapparatuur en drones wordt in zeehavens de uitstoot van schepen geanalyseerd.

Risicogerichte aanpak

In mei 2019 kreeg de ILT extra geld van de minister van Infrastructuur en Waterstaat op verzoek van de Tweede Kamer. Het gaat om een verhoging van bijna 10% ten opzichte van de huidige begroting. Het extra geld wordt gebruikt om het aantal handhavers flink uit te breiden. Ook kan de inspectie extra kennis in huis halen en met nieuwe technieken de inspecties verbeteren. Dit is nodig voor een goede handhaving van de vele wetten, verordeningen en internationale verdragen om mens en milieu te beschermen. De ILT hanteert een risico- en informatiegestuurde werkwijze. Op basis hiervan zet de ILT de nieuwe extra inspectiecapaciteit daar in waar de risico’s en impact voor de samenleving en het milieu het grootst zijn.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
03-07-2025
Opijnen1 (960 x 640)

Van Opijnen overgenomen door Thomassen

Wederom een flinke overname: Van Opijnen uit Deventer wordt overgenomen door de Thomassen Groep.
Nieuws
03-07-2025
TRATON_FamilyPortrait_CMD_4K_3zu2 (960 x 640)

Traton voegt zijn merken meer samen

Eén afdeling gaat de R&D doen voor Scania, MAN, International en Volkswagen samen.
Nieuws
03-07-2025
Elektrische DAF AB Noppert

DAF XF electric voor AB Texel / Noppert Beton

AB Texel Special Transport zet een DAF XF electric 350 in voor klant Noppert Beton in het Friese Eastermar.…
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.