ILT op zoek naar 150 nieuwe inspecteurs

Nieuws
06-09-2019 | Door Tim de Jong

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft op korte termijn 150 nieuwe inspecteurs nodig, meldt de instantie op hun website. Daarom start de toezichthouder nog dit najaar met een wervingscampagne. De nieuwe inspecteurs gaan aan de slag met toezicht en handhaving op het gebied van milieu, transport en wonen.

Cyberspecialisten. Financiële experts. Data-analisten. Onderzoekers. Forensische accountants. Projectleiders. Handhavers. Op korte termijn zijn 150 nieuwe collega’s nodig omdat er steeds meer gevraagd wordt van de ILT, en omdat de aard van het inspectiewerk verandert.

Breed inzetbaar

Waar inspecteurs zich voorheen vooral richtten op één onderwerp, zoals het opsporen van snorders in de taxi-branche of het controleren van de papieren van vrachtwagenchauffeurs, heeft de ILT steeds meer breed inzetbare experts nodig. Naast inhoudelijke expertise zoekt de ILT mensen met ervaring in de nieuwste technologieën zoals machine learning en remote sensing die hun kennis en vaardigheden in diverse sectoren kunnen inzetten.

Snel meer slagkracht

Met de extra capaciteit kan de Inspectie in al 2019 meer handhaven op het gebied van bijvoorbeeld taxivervoer en goederenvervoer, denk aan de aanpak van tachograaffraude met vrachtwagens en de aanpak van taxisnorders. Ook het toezicht op het gebied van bodem, grond en oppervlaktewater en duurzame warmtepompen kan eerder uitgevoerd worden. Met de komst van nieuwe collega’s wil de ILT de internationale samenwerking versterken, bijvoorbeeld in het kader van het programma Schoon Schip van de ILT. Dat richt zich onder meer op het terugdringen van de uitstoot van zwavel door zeeschepen. Met snuffelapparatuur en drones wordt in zeehavens de uitstoot van schepen geanalyseerd.

Risicogerichte aanpak

In mei 2019 kreeg de ILT extra geld van de minister van Infrastructuur en Waterstaat op verzoek van de Tweede Kamer. Het gaat om een verhoging van bijna 10% ten opzichte van de huidige begroting. Het extra geld wordt gebruikt om het aantal handhavers flink uit te breiden. Ook kan de inspectie extra kennis in huis halen en met nieuwe technieken de inspecties verbeteren. Dit is nodig voor een goede handhaving van de vele wetten, verordeningen en internationale verdragen om mens en milieu te beschermen. De ILT hanteert een risico- en informatiegestuurde werkwijze. Op basis hiervan zet de ILT de nieuwe extra inspectiecapaciteit daar in waar de risico’s en impact voor de samenleving en het milieu het grootst zijn.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
17-03-2016
autoroute-france.jpg

TLN: 'Franse politie zit echt fout'

Volgens TLN zit de Franse politie echt fout met het beboeten van Nederlandse dubbele bemanningen die na 4,5 uur rijden,…
Nieuws
12-05-2017
BAG-busje-LR.jpg

Samen 45 dagen doorrijden: 25.000 euro boete

De Duitse inspectie deed weer een opmerkelijke vangst. In een truckcabine trof de politie twee chauffeurs.…
Nieuws
06-06-2019
Inspectie_foto.jpg

Veel overtredingen bij grote Benelux-controle

De inspectiediensten van de drie Benelux-landen hebben samen op dinsdag 4 juni, op verschillende locaties…
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.