ILT start met digitaal inspecteren tachografen

Nieuws
16-08-2021 | Door Tim de Jong

Vanaf maandag 16 augustus start de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) met digitale inspecties van de tachograafbestanden van vrachtwagens en bussen. Hiermee zet de Inspectie de volgende stap naar digitaal toezicht. Vanaf die dag kunnen transportbedrijven van de inspectie het verzoek ontvangen om hun tachograafbestanden digitaal aan te leveren via een webformulier. De ILT analyseert hiermee in hoeverre deze bedrijven de regels voor de rij- en rusttijden in het wegvervoer naleven.

Dit houdt dus in dat jij als chauffeur misschien nooit geïnspecteerd denkt te worden, maar je baas weet wel beter. Het komt erop neer dat niet alleen je rij- en rusttijden altijd moeten kloppen, maar ook dat van alle dagen in het jaar, er gegevens over jou beschikbaar moeten zijn. Dus wanneer je werkt, wanneer je vrij bent, of wanneer je ziek bent of op vakantie. 

Projectleider Martijn Klaassen legt de voordelen van dit online systeem uit: ‘Efficiency en effectiviteit staan voorop, voor ons als ILT, maar zeker ook voor de ondernemers. De bedrijven kunnen snel en simpel hun bestanden met ons delen, zonder dat er een inspecteur bij hen langs hoeft te komen, wat vaak een tijdrovend bezoek is. Goede naleving zorgt immers voor minder inspecties. Wij kunnen de gegevens sneller verwerken en krijgen zo een beter inzicht in de naleving binnen de markt.’

Terugkoppeling bevindingen

‘Het voordeel is ook dat de bedrijven zelf snel inzicht krijgen in hoe ze het doen als het gaat om de naleving van de rij- en rusttijden. Ze krijgen onze bevindingen teruggekoppeld en kunnen daarmee, indien nodig, aan de slag’, aldus Klaassen.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
17-08-2021
Inspectie_foto_1.jpg

Digitaal inspecteren: ILT bekeurt niet meteen

Eerder deze week liet de inspectie weten dat het een begin maakt met digitale inspecties. Daarbij is het…
Nieuws
27-05-2019
Inspectie4_LR.jpg

Inspectie krijgt extra budget

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) stelt extra geld beschikbaar aan de Inspectie Leefomgeving en Transport.…
Nieuws
04-03-2021
Code95_vb_LR.jpg

Inspectie: Code 95 nog langer geldig vanwege corona

Vanwege de uitbraak van het coronavirus kunnen sommige beroepschauffeurs nu geen nascholing volgen.…