ILT start met handhaving verbod weekendrust in cabine

Nieuws
01-02-2018 | Door Tim de Jong

Uit een bericht van verladersorganisatie evofenedex maken we op dat de Inspectie toch daadwerkelijk van plan is om te gaan handhaven op het verbod op de weekendrust in de cabine.

"Chauffeurs die niet voldoen aan de regel dat de lange wekelijkse rust niet mag plaatsvinden in de cabine van de vrachtauto, worden vanaf donderdag (1 februari-red.) beboet. In navolging van de uitspraak van het Europees Hof van Justitie heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat besloten te gaan handhaven en een boete van 1500 euro per overtreding op te leggen", aldus evofenedex.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) besloot in eerste instantie om te gaan handhaven met gerichte acties op parkeerplaatsen met overlast, en private parkings hierbij niet te controleren. Maar in de Tweede Kamer is er een motie aangenomen van de SP, PVDA en GroenLinks, waardoor de inspectie verplicht is ‘structureel te handhaven op alle relevante plaatsen’.

 De ILT heeft aan evofenedex laten weten dat zij in de loop van februari gerichte acties zullen houden op de naleving van de normale wekelijkse rust van 45 uur buiten de cabine. Deze acties worden gehouden op die parkeerplaatsen waar de meeste overlast is. Daarna zal de handhaving op de normale wekelijkse rust deel uitmaken van de reguliere controles op rij- en rusttijden. Deze controles zullen dan niet worden beperkt tot de parkeerplaatsen met overlast, maar kunnen overal plaatsvinden.

Duitsland handhaaft

In de Duitse deelstaat Hessen, centraal in Duitsland, heeft de politie intussen 34 chauffeurs betrapt op het doorbrengen van de weekendrust in de cabine. Hun werkgever wordt beboet.

De chauffeurs, allen van Oost Europese afkomst, werken voor dezelfde onderneming uit Baden Württemberg. De afgelopen week voerden ze de hele week transporten uit in Duitsland. Geen van hen heeft een vaste woon- of verblijfplaats in Duitsland. Gewoonlijk brachten ze de weekenden door op een parking bij een Rasthof. Getuigen hadden verklaard dat het regelmatig voor kwam, dat de chauffeurs van het betreffende bedrijf het hele weekend daar moeten blijven.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
07-03-2018
parkeerbord.jpg

Maximale parkeerduur in Denemarken

De Denen hebben een nieuw wapen in de strijd tegen het weekendparkeren. Om te voorkomen dat chauffeurs langs de openbare…
Nieuws
26-02-2018
Weekendrust_nunspeet_LR.jpg

Inspectie controleert in het weekend: 47 boetes uitgedeeld

De Inspectie heeft afgelopen weekend controles  uitgevoerd onder chauffeurs die op een parking…
Nieuws
13-07-2018
Inspectie4_LR.jpg

45-uurs weekendrust: ILT bekeurt 103 chauffeurs

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in het eerste half jaar van dit jaar 103 boetes uitgeschreven…