15-06-2022 | Door Tim de Jong
Uit het nieuwe ING-rapport blijkt dat de transportsector lijdt onder lange levertijden, waardoor er minder nieuwe trucks worden uitgeleverd en dat de komst van nieuwe modellen zorgt voor verschuivingen van marktaandelen.
De marktaandelen op de truckmarkt verschuiven traditioneel slechts licht. DAF zakte in 2021 iets terug, maar dit zal volgens ING gedurende dit jaar veranderen als de uitlevering van de nieuwe generatie trekkers met een aerodynamische rondere en grotere cabine (XF/XG) op gang komt. Tweede merk Volvo wist in 2021 opnieuw te profiteren van de introductie van de nieuwe FH en versterkte zijn positie. Ook voor Mercedes was dat met de nieuwe Actros het geval. Als we specifiek kijken naar middelzware trucks (>10-< 16 ton) dan is MAN na DAF tweede, aldus de ING-economen.
Lichte groei
De inkrimping van het truckpark in de eerste fase van de pandemie was van korte duur en bleef per saldo beperkt tot zo’n duizend voertuigen. Begin 2022 is het truckpark met 146.600 trekkers en trucks jaar op jaar weer 2,4% gegroeid en groter dan daarvoor. Door lange levertijden van nieuw materieel en uitstel van vervangingsinvesteringen is het aandeel trucks en trailers van 3 jaar of jonger na 5 jaar van verjonging weer afgenomen. Vooral in 2021 is dit hard gegaan (met 2%-punt). De gemiddelde leeftijd van trekkers bedraagt nu ca. 6,1 jaar, de gemiddelde leeftijd van bakwagens ligt daar ruim boven. De ING-economen zeggen dat trucks in handen van bedrijven die hun eigen spullen vervoeren, vaak veel ouder zijn dan trucks die worden ingezet in het beroepsgoederenvervoer.