Inspectie controleert in het weekend: 47 boetes uitgedeeld

Nieuws
26-02-2018 | Door Tim de Jong

De Inspectie heeft afgelopen weekend controles  uitgevoerd onder chauffeurs die op een parking langs de A67 het weekend in hun cabine doorbrachten. Dat meldt Omroep Brabant. In februari heeft de Inspectie naar eigen zeggen 47 boetes opgelegd. 

In totaal zijn in februari 221 chauffeurs gecontroleerd. De transportvervoerders krijgen de boetes van € 1500,- opgelegd. De controles zijn uitgevoerd in het gehele land op parkeerplaatsen langs de snelwegen A1, A2, A16, A20, A58, A59 en A67, aldus de Inspectie. 

Aanvankelijk bestond er onder de lezers van BIGtruck grote twijfel of de inspectie, die niet veel mankracht heeft, in staat zou zijn te handhaven op deze weekendrust. Omdat de landen om ons heen al eerder zeiden op het verbod te zullen handhaven, was er een stroom van buitenlandse vrachtwagens op gang gekomen die in het weekend net over de grens in Nederland ging staan.

Half jaar niet thuis

In het filmpje van Omroep Brabant zien we de inspecteur uitleggen dat ook chauffeurs recht hebben op een vrij weekend bij de familie en niet, zoals deze inspecteur zegt, dat ze chauffeurs treffen die een half jaar niet thuis zijn geweest. "We zien soms schrijnende gevallen", aldus de inspectie. De bedrijven die chauffeurs 45 uur laten rusten in de cabine langs de snelweg, riskeren een boete van 1500 euro.

De inspecteur legt desgevraagd ook uit dat er met tachografen 'op grote schaal wordt gerommeld'. 

Tijdens de inspecties viel op dat veel chauffeurs inmiddels goed op de hoogte zijn van het verbod op het doorbrengen van de wekelijkse rust in het voertuig. Zij verklaarden dat ze de verplichte wekelijkse rust van hun werkgever buiten de vrachtwagen moeten doorbrengen. 

Klik ">hier voor het filmpje.   

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
13-07-2018
Inspectie4_LR.jpg

45-uurs weekendrust: ILT bekeurt 103 chauffeurs

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in het eerste half jaar van dit jaar 103 boetes uitgeschreven…
Nieuws
18-01-2018
Weekendrust_nunspeet_LR.jpg

Weekendrust: Minister breidt Inspectie niet uit

Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) is niet van plan de capaciteit van de Inspectie uit te breiden, nu…
Nieuws
01-02-2018
Openingsbeeld_InspectieLR.jpg

ILT start met handhaving verbod weekendrust in cabine

Uit een bericht van verladersorganisatie evofenedex maken we op dat de Inspectie toch daadwerkelijk…