Nieuws
27-05-2019 | Door Tim de Jong

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) stelt extra geld beschikbaar aan de Inspectie Leefomgeving en Transport. De extra bijdrage is verwerkt in de voorjaarsnota die op 27 mei 2019 aan de Tweede Kamer is aangeboden. Het geld is  bedoeld voor extra handhavers en wordt geïnvesteerd in nieuwe kennis en technologie. Dat meldt het Ministerie.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De inspectie krijgt er in stapjes extra geld bij: € 10 miljoen in 2019, € 12 miljoen in 2020 en vanaf 2020 € 15 miljoen per jaar structureel. Dit is een verhoging van bijna 10% ten opzichte van de huidige begroting, aldus het Ministerie. Het gaat onder meer om uitbreiding van de capaciteit van de ILT met meer dan honderd handhavers, toezichthouders en bijzondere opsporingsambtenaren.

De risicogerichte aanpak gebeurt momenteel in zo’n tien programma’s waar de ILT ook nieuwe manieren van inspecteren toepast, zoals het gebruik van (big) data. Een van de programma’s richt bijvoorbeeld op de handhaving de rij- en rusttijden van chauffeurs en overbelading van vrachtwagens (‘Slim en veilig goederenvervoer over de weg’). Een ander programma (‘Schoon schip’) richt zich op de uitstoot van schepen. In dit programma zet de ILT onder meer drones in om de zwaveluitstoot van schepen te controleren.

Minister Van Nieuwenhuizen heeft zich mede op verzoek van de Tweede Kamer hard gemaakt voor extra budget voor de ILT. Van Nieuwenhuizen: “Met het extra geld kan de inspectie het aantal handhavers flink uitbreiden. Ook kan de inspectie hiermee extra kennis in huis halen en met nieuwe technieken de controle verbeteren. Dit is nodig voor een goede handhaving van de regels die we hebben om de mensen en het milieu goed te beschermen.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
04-03-2021
Code95_vb_LR.jpg

Inspectie: Code 95 nog langer geldig vanwege corona

Vanwege de uitbraak van het coronavirus kunnen sommige beroepschauffeurs nu geen nascholing volgen.…
Nieuws
01-10-2020
Fgassen_LR.jpg

Inspectie onderschept opnieuw lading verboden F-gassen

Medio september heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een transport in Eindhoven onderschept…
Nieuws
16-08-2021
Inspectie_foto.jpg

ILT start met digitaal inspecteren tachografen

Vanaf maandag 16 augustus start de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) met digitale inspecties van…