IRU deed onderzoek naar het chauffeurstekort in 36 landen, die samen 70% van de wereldeconomie uitmaken. De resultaten zijn best schokkend: overal in de wereld is een groot tekort aan chauffeurs. In Europa is dit zo’n 12 procent, oftewel een tekort van 426.000 chauffeurs. In Mexico is dit 15 procent en in China zelfs 16 procent. Daar heeft men een tekort aan bijna drie miljoen chauffeurs.
Waar IRU nog het meest van schrok, was het percentage jonge chauffeurs. Deze moeten de gaten opvangen als de oudere generatie met pensioen gaat. In Duitsland is slechts 2,6 procent van de chauffeurs jonger dan 25 jaar. In Italië is dit percentage zelfs 2,2 procent. Ten opzichte van het totaal aantal chauffeurs is het percentage jonge chauffeurs zelfs gedaald tussen 2023 en 2024. En dit terwijl de hoeveelheid chauffeurs die ouder is dan 55 jaar alleen maar groeit.
In de komende vijf jaar zullen 3,4 miljoen chauffeurs in de onderzochte landen met pensioen gaan. In Europa is dit zo’n 17 procent, in China 18 procent en in Australië maar liefst 21 procent. De aanwas van nieuwe chauffeurs is dus hard nodig om het transport gaande te houden.
Het onderzoek van IRU laat wel zien dat chauffeurs over het algemeen tevreden zijn over hun werk en dat het salaris gemiddeld aanzienlijk hoger ligt dan nodig voor het levensonderhoud. Wel geven chauffeurs overal in de wereld aan dat ze graag met meer respect en waardigheid behandeld willen worden. Meer goede parkeerplaatsen met voorzieningen en een betere behandeling op laad- en losadressen zou een groot verschil maken. Alleen op die manier maken we het chauffeursvak aantrekkelijk voor jongeren.