'Aantal ladingdiefstallen weer toegenomen'

Nieuws
16-02-2017 | Door Tim de Jong

Het aantal ladingdiefstallen in 2016 is ten opzichte van 2015 weer toegenomen. In 2016 zijn er 226 gevallen bekend en in 2015 waren dit er 177. Het gaat om een stijging van 29%. Er is daarentegen wel een daling te zien in het aantal gestolen vrachtauto’s. Dat meldt TLN.

​Het merendeel van de ladingdiefstallen vindt plaats door het opensnijden van de zeilen van trailers. Verder is er een toename te zien in het aantal pogingen om ladingen te stelen. De meeste diefstallen werden langs snelwegen in het zuiden van het land gepleegd. Met name verzorgingsplaatsen langs de A67, A73 en A2 zijn vaak het doelwit. De meeste ladingen zijn bij verzorgingsplaats Hazeldonk langs de A16 gestolen. In 2016 ging dat om 40 ladingen dan is naar voren gekomen in de Jaarrapportage Transportcriminaliteit. Volgens dit rapport is er overigens sprake van een stijging van ladingdiefstallen in heel Europa.

Vermoedelijk kunnen de diefstallen voor een groot deel toegeschreven worden aan enkele gespecialiseerde dadergroepen. In 2016 zijn er verschillende controles uitgevoerd en deze hebben geleid tot een aantal aanhoudingen. De politie is vijf onderzoeken gestart naar dadergroepen die de ladingsdiefstallen pleegden. Overigens worden de verzorgingsplaatsen dagelijks gesurveilleerd door regionale eenheden, zegt TLN.

De toename in het aantal ladingdiefstallen levert het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks een kostenpost op van naar schatting 350 miljoen euro. Transport en Logistiek Nederland (TLN) is van mening dat het stopzetten van de actieve uitkijk door middel van intelligent cameratoezicht op de goederencorridor Rotterdam-Venlo mede oorzaak is van de stijging. De noodzaak om als partijen intensief samen te werken bij de aanpak van transportcriminaliteit wordt hiermee benadrukt. TLN benadrukt ook het belang om ‘intelligent’ toezicht te intensiveren op de meest getroffen transportcorridors en technologische oplossingen, zoals ‘sensing’ (sensor-netwerken) te benutten.  

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
11-07-2019
zeilensnijder.jpg

TLN waarschuwt voor ladingdiefstal langs A67 en A73

Ladingdieven sloegen de afgelopen weken vaak toe op onbeveiligde parkeerplaatsen op de A67 en A73 tussen…
Nieuws
19-04-2019
Truckparking.jpg

TAPA rapporteert afname ladingdiefstal

Het aantal diefstallen van lading uit vrachtwagens is in Nederland in een jaar tijd met bijna een kwart afgenomen,…
Nieuws
22-03-2018
ladingdiefstal.jpg

Meeste (lading)diefstal in regio Venlo

Er is sprake van een geringe toename van het aantal ladingdiefstallen. Wetenswaardig is dat de regio Venlo en dan…