Actros F, lager vlootmodel van Mercedes-Benz

Nieuws
15-01-2021 | Door Iep van der Meer

Mercedes-Benz heeft een nieuw model aan de Actros serie toegevoegd, de Actros F. Het gaat hierbij om een truck met een lager geplaatste, brede cabine. Niet alleen de positie van de cabine is lager, ook de positionering, want Mercedes-Benz zet hiermee vooral in op grote vloten.

De Actros cabines voor het zware werk staan hoog op het chassis. Dat betekent een mooie vlakke vloer, maar ook een hoge instap via vier treden. Wie een tandje lager wil moest bij het Duitse merk ook meteen een smallere cabine voor lief nemen, maar met de Actros F is dat nu opgelost. Die heeft namelijk een lager geplaatste cabine met een kleine motortunnel, maar ook een instap met drie treden. Vooral in de distributie is dat een enorm voordeel. Lager zitten betekent bovendien een minder grote dode hoek.

Mercedes zet met de nieuwe variant vooral in op zeg maar het Volvo FM en DAF CF segment. Dat is een belangrijk segment in de winkeldistributie. Opmerkelijk is dat de Actros F niet leverbaar is met het 'Mirrorcam'-systeem, maar gewoon met buitenspiegels. Dat lijkt op een maatregel om de prijs scherp te houden, want technisch zou dat systeem geen enkel probleem moeten zijn. De 'F' lijkt voor 'functionaliteit' te staan. Standaard komt de Actros F ook met het conventionele dashboard, maar het digitale dashboard staat wel op de optielijst. Dat geldt overigens ook voor vrijwel alle veiligheidssystemen die Mercedes levert, waaronder SideGuard Assist en ACC.

Opmerkelijk is hoe Mercedes-Benz het hoogteverschil weet te camoufleren. Vooral in het zij-aanzicht lijken de hoge GigaSpace cabine en de Actros F met StreamSpace cabine, afgezien van het dak, vrijwel even hoog te zijn. Toch scheelt het een instaptrede. 

Minder bekend is dat ook de hoge Actros-modellen nog steeds als optie leverbaar zijn met het conventionele dashboard en met gewone buitenspiegels. Naast de Actros F is nu ook de verkoop gestart van de Edition 2 Actros. Dat is een gelimiteerd actiemodel met veel extra luxe en een extra fraai interieur. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
18-12-2021
F_14-1400.jpg

Vertrouwd gezicht maar toch nieuw, de Actros F van De Bruyn

Onlangs gingen we een dag op pad met een Actros F van De Bruyn BV uit Oudewater. Deze Actros…
Nieuws
23-02-2021
ford_fmax_tuning_transshop_11.jpg

Pimp your Ford F-Max

De Ford F-Max zien we steeds vaker rijden en meestal gaat dat om standaard uitgeruste vloot auto's. In de landen waar deze trucks…
Nieuws
13-09-2018
IEP_2030-1400.jpg

Nieuwe Actros weer zuiniger en schoner

Mercedes-Benz toont tijdens de IAA 2018 in Hannover de nieuwe generatie van de Actros. Verder verfijnde elektronica…