Boetes voor illegale verlichting, ook in de cabine?

Geplaatst door

Het Team Verkeer Politie Noord Nederland heeft op Facebook een bericht geplaatst over illegale verlichting en 'verlichting die vanuit het voertuig naar buiten straalt'. Met dat laatste wordt de rode sfeerverlichting bedoeld zoals de chauffeur van de Scania die heeft aangebracht.

Onder illegale verlichting aan de buitenkant wordt van alles verstaan wat niet standaard op je truck zit, maar door de kapjes niet oranje te laten schijnen maar wit naar voren, oranje naar de zijkanten en rood naar achteren ben je al minder in overtreding. Oom agent vond het op de Scania die je hier ziet allemaal wat te veel van het goede en schreef dan ook dapper een bon uit. Bovendien kreeg de chauffeur een extra bon voor de rode sfeerverlichting in de cabine. Volgens de politie weerkaatst dat in de voorruit waardoor dit hinderlijk is voor de bestuurder wat kan leiden tot ongelukken.

Dat van die verlichting aan de buitenkant mag je kinderachtig vinden, maar dat is volgens de letter van de wet inderdaad verboden. Dat van die binnenverlichting vraag ik me af. Af fabriek worden trucks zelfs afgeleverd met zogenaamde 'mood lights' voor de donkere uurtjes, en luxueuze personenauto's krijgen ook steeds vaker af fabriek overal LED strips mee in de deuren en langs het hele dashboard. Daar hoor je niemand over, en ik vraag me af hoe de politie kan beoordelen of de verlichting in de voorruit weerschijnt. En ja, je kunt het ook overdrijven met die verlichting in de cabine, maar dat vindt ik ook van de beoordeling van de betreffende motoragent. 

Hoe dan ook, de donkere dagen komen er weer aan traditioneel wordt de jacht op lampjes dan weer geopend. Je bent gewaarschuwd.

Foto: Team Politie Noord Nederland