Update: Buitenlandse rit? Neem eten mee!

Nieuws
15-03-2020 | Door Iep van der Meer

Voor internationale chauffeurs betekent het Corona virus dat ze steeds vaker op zich zelf zijn aangewezen. Sanitair en kantines bij klanten zijn inmiddels vaak afgesloten en nu gaat ook de horeca dicht in een aantal landen. Goede voorbereidingen zijn dan ook meer dan ooit van groot belang.

Veel bedrijven hebben inmiddels procedures in gang gezet om alle niet medewerkers buiten de deur te houden. Dat is vervelend en lastig maar wel begrijpelijk. Je wilt in deze crisis immers alles doen om besmetting buiten de deur te houden. Voor chauffeurs betekent dit in de praktijk dat ze meestal in de cabine moeten wachten tijdens het laden of lossen. Een bak koffie halen of even naar het toilet zit er dan niet meer in. Als je mazzel hebt dan staat er een Dixi buiten voor de hoge nood. Dat is weinig comfortabel maar nogmaals, we moeten begrip hebben voor de situatie zoals die nu heerst. Tegelijkertijd vraagt TLN bedrijven om respectvol om te gaan met chauffeurs. Die zijn van levensbelang, juist in deze barre tijden van crisis.

Privacy

Sommige bedrijven vragen chauffeurs om een vragenlijst in te vullen of een schriftelijke verklaring af te leggen dat ze niet besmet zijn. Het komt zelfs voor dat de temperatuur van chauffeurs gemeten wordt bij bedrijven. Hier hoef je niet aan mee te werken als chauffeur vanwege de privacy wetgeving. TLN zou graag zien dat de Autoriteit Persoonsgegevens hier tegen optreed maar intussen sta jij voor de deur met je lading. Overleg met je werkgever is aan te raden in dit soort situaties.

Horeca sluit              

Na België heeft nu ook Frankrijk de horeca gesloten, en het is niet uitgesloten dat andere landen dat voorbeeld volgen. Dat betekent dat je dus op jezelf bent aangewezen voor je natje en je droogje. Verder is het maar afwachten of de sanitaire voorzieningen onderweg nog wel toegankelijk zijn voor chauffeurs. Kortom, we zitten midden in een ernstige crisis maar het transport moet doorgang vinden. Zelfs landen die de grenzen dicht doen begrijpen dat het wegtransport cruciaal is. Niet alleen voor de toevoer van levensmiddelen en medicijnen, we moeten met ons allen ook proberen het bedrijfsleven aan de gang te houden voor zover dat mogelijk is.

Update:

Ook in Nederland is de horeca met onmiddellijke ingang gesloten. Wat dit betekent voor take-away restaurants is nog niet duidelijk maar restaurants, cafe's, sauna's sportclubs en dergelijke zijn vanaf 18:00 uur gesloten.

Neem voorraad mee!

En nee, dit is geen oproep om te hamsteren maar neem genoeg eten en water mee als je op pad gaat. Voor wie het geluk heeft dat er een magnetron in de auto zit is het relatief eenvoudig maar ook een primusbrandertje kan uitkomst bieden om een blik op te warmen. Verder is het raadzaam om wat extra water en toiletpapier mee te nemen voor het geval dat. Voor sommigen betekent dit terug in de tijd naar de jaren waarin chauffeurs nog naar het Midden Oosten reden. Die moesten zich ook zelf redden onderweg, maar dan zonder mobiele telefoon.