Chauffeur met vals ADR certificaat krijgt 300 Euro boete

Geplaatst door

Tijdens een verkeerscontrole door de Polizei Mittelfranken werd een buitenlandse chauffeur staande gehouden die in het bezit bleek van een vals ADR certificaat. De man bekende dat hij het document had gekocht aan de grens om aan werk te komen.

De chauffeur was onderweg met een lading IBC's met daarin een vloeistof die valt onder gevaarlijke stoffen UN32 64, klasse 8. Dat zijn etsende stoffen. Voor het vervoer van dergelijke gevaarlijke stoffen is uiteraard een ADR certificaat verplicht, maar dat bleek dus vervalst. Tot onze verbazing kwam de chauffeur er, na overleg met de officier van Justitie van af met een boete van slechts 300 Euro. Wij vinden dat onvoorstelbaar. De cursus alleen is al vele malen duurder en het is gewoon levensgevaarlijk als chauffeurs rond rijden met gevaarlijke stoffen zonder kennis van zaken. Een dergelijke lage straf is bijna een uitnodiging aan andere chauffeurs om het dan ook maar te proberen met een gekocht documentje. De pakkans is toch al nihil, en deze boete is een lachertje.

Uiteraard mocht de man zijn rit niet voortzetten. Hij moest wachten tot een collega met een officieel certificaat de lading over zou nemen. Foto's: Polizei Mittelfranken