DAF XF, XG en XG+ Truck of the Year 2022

Geplaatst door

De DAF XF, XG en XG+ serie is verkozen tot Truck of the Year 2022. Tijdens Solutrans in het Franse Lyon werd de award overhandigd aan DAF door de voorzitter van de jury.

De Truck of the Year wordt jaarlijks verkozen door een groepje Europese journalisten. Voorwaarde om mee te doen is dat de truck nieuw moet zijn en dat de jury ermee gereden heeft. De allereerste Truck of the Year was in 1977 de Seddon Atkinson 200. Dat was niet heel vreemd, want de initiator van deze award was de Brit Pat Kennett.

De kandidaten waren dit jaar de Iveco T-Way, de MAN TGS, de Mercedes eActros 2e generatie, de Renault T Evolution, de Volvo FM/FMX serie en de nieuwe generatie van DAF. Die laatste is zonder meer het meest innovatief waar het gaat om stroomlijn, afmeting en chauffeurscomfort. Vooral de XG modellen met hun extra lange cabine’s zetten de toon voor Internationaal transport. DAF slaagde er als eerste in om te voldoen aan de nieuwe, Europese regelgeving voor maten en gewichten met inachtneming van de eisen voor stroomlijn en veiligheid. Met de XG-modellen biedt DAF hierdoor een ongekende ruimte voor chauffeurs, iets wat zeker in combinatie met de hogere efficiency van de nieuwe DAF-modellen bijzonder aanslaat in de markt. Er zijn inmiddels al 15.000 exemplaren van de nieuwe generatie besteld en als de toelevering van computerchips dat toelaat, zal dat het marktaandeel van ons nationale truckmerk een behoorlijke stimulans geven de komende tijd.

De zesde voor DAF

DAF Trucks mocht de eerste Truck of the Year award in 1988 in ontvangst nemen voor de DAF 95. Precies tien jaar later, in 1998 was de DAF 95XF de winnaar. In 2002 kreeg won DAF LF-serie de award, en in 2007 de DAF XF105. Ook de nieuwe modellen van de XF en CF vielen in de prijzen, dat was in 2018. Dat betekent dat de Truck of the Year Award 2022 de zesde is in de prijzenkast in Eindhoven.