De Rooy als sterkste uit modder-ballet

Geplaatst door

Gerard de Rooy won in de gehalveerde vijfde etappe, maar was wel de enige Nederlander in de top 10 bij de trucks. De andere Nederlanders waren al blij dat ze de finish überhaupt haalden en kenden onderweg vele problemen.

Het grootste probleem was daarbij toch wel de modder, die met name op één plaats er verraderlijk was. “Wij waren de zesde of zevende truck en ik dacht dat het verstandig was om een nieuw spoor te kiezen, omdat het bestaande spoor al flink was uitgesleten”, vertelt Van Genugten vanuit het bivak in Oruro, dat ook helemaal onder water staat. “Maar de modder was daar zo zacht, die zoog de truck helemaal vast. Ik kon geen meter voor- of achteruit. We hebben gewacht op Wuf van Ginkel, maar toen die probeerde ons los te trekken, reed ook hij vast in de modder.” Het lukte de 6x6 trucks niet om het tweetal los te krijgen en zelfs de shovel die de locals uit Bolivia hadden meegebracht om de trucks uit te graven kwam vast te zitten. De beide Trakkers kwamen ruim 3 uur achter hun teamcaptain over de finish, waarbij ze nog eens twee uur extra tijdstraf kregen omdat ze te laat binnen waren. Ze hoeven zich dus niet meer druk te maken om een goed klassement...

In het algemeen klassement is Pascal de Baar met zijn Renault K op dit moment de enige die De Rooy en de Kamaz-brigade bij kan houden. Hij rijdt elke dag stabiel, verliest niet veel tijd en houdt daardoor aansluiting met de voorhoede. Martin van den Brink zag zijn klassement al eerder in het water vallen, maar ook in etappe 5 reed de pechduivel weer met hem mee.

Martin moest 70 kilometer voor de finish noodgedwongen de Renault Sherpa aan de kant zetten. ,,De turbo begaf het. Ik snap niet dat het nu al voor de tweede keer gebeurt. We hebben uitvoerig getest en dat ging duizenden kilometers zonder problemen. Nu hebben we er twee kapot in drie dagen. Ongelooflijk,´´ aldus Van den Brink, die lang op assistentie van Wigman moest wachten. Deze had eerst Tom Coronel nog op sleep. 

De EVM-mannen eindigden op een 10e (Ardavichus), 13e (Stacey) en 14e (Versluis) plek, tot hun eigen grote ergernis. Dit was de etappe waar ze het verschil hadden willen maken.

Een eervolle vermelding voor de equipes van Jos Smink, Frank Tilburgs, Jan van de Laar, Richard de Groot en Gerrit van Werven. Deze mannen maakten weinig tot geen fouten in deze moeilijke etappe en kropen daardoor een mooi stuk vooruit in het klassement