Duitsland: Stapvoets rechtsaf slaan in de stad

Nieuws
20-08-2019 | Door Tim de Jong

De Duitse minister van verkeer wil vrachtwagenchauffeurs verplichten om in steden stapvoets rechtsaf te slaan. Op die manier wil hij nog meer dode hoek ongevallen voorkomen.

In Duitsland wordt al langer gekeken naar manieren om ongevallen als gevolg van de dode hoek in te perken en te voorkomen. Diverse systemen zijn getest, maar blijkbaar wil de Duitse minister van verkeer Andreas Scheuer, het zekere voor het onzekere nemen. Hij stelt voor dat bedrijfswagens zwaarder dan 3,5 ton GVW in Duitse steden niet harder dan met 7 tot 11 km/h rechtsaf mogen slaan in stedelijke gebieden. Als sanctie stelt hij voor een boete van 70 euro en een punt op je rijbewijs. Heb je zes van zulke punten, dan ben je je rijbewijs kwijt. 

De minister wil de veranderingen nog dit jaar doorgevoerd hebben. Het nieuwe voorstel maakt deel uit van een pakket maatregelen waaraan opvalt dat diverse boetebedragen zullen worden opgeschroefd. Verder verhoogt de minister boetes voor bijvoorbeeld chauffeurs die de noodremassistent beneden de 30 km/h uitschakelen. Verder wordt van chauffeurs verwacht dat ze niet zo maar parkeren in steden om te lossen. Waar dat dan wel moet, is nu niet duidelijk. In elk geval is opletten hier geen overbodige luxe.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
06-10-2021
stcikers-pe33r2ilnnpv4e27lii82zds6ruchgwpitsltkrko4.jpg

Ook Spanje komt met dode hoek sticker

Na Frankrijk zijn nu ook Duitsland en Spanje bezig met een dode hoek sticker. De Spanjaarden hebben inmiddels een…
Nieuws
30-03-2023
DAF TH Group

Mooie DAF, maar direct vision?

Deze fraaie nieuwe Belgische DAF XG+ viel ons op, maar daar is wat geks mee aan de hand. DAF heeft heel veel werk gemaakt…
Nieuws
07-01-2021
dode_hoek_sticker_BT_LR.jpg

Frankrijk: voorlopig geen boete bij ontbreken dodehoek-sticker

AFTRI, de Franse zusterorganisatie van TLN heeft bevestigd dat vervoerders de eerste drie…