Naar Italië met een Scania 141

Geplaatst door

Bij BIGtruck zijn we heel enthousiast aan het filmen en ons Youtube kanaal wordt steeds beter bekeken. Dat is prachtig voor de statistieken, maar echt schitterend wordt het over tientallen jaren. Gelukkig waren er in de jaren tachtig ook al mensen actief met video, zo blijkt uit deze film die we vonden op Youtube.

Wat je hier ziet is een film van een half uur, en dat is lang maar beslist de moeite waard. Onderwerp van de reportage is chauffeur Jan Douwma, in die jaren een bekende trucker. Jan was mede oprichter van de TCH, Truckers Club Holland en hij streed met zijn ruim 3000 leden onder meer voor de legalisering van de 27Mc bakjes. Verder trok de TCH ten strijde tegen de invoering van de snelheidsbegrenzers, voor de lastafhankelijke remventielen en voor nog veel meer in die tijd belangrijke themas. 

In de jaren tachtig reed Jan met zijn Scania 141 combinatie van Berg transport uit Marrum naar Italië en daar werd een prachtige film van gemaakt. In die tijd had je dan nog te maken met allerlei grenzen, douane, documenten en vergunningen en dat maakt het juist zo leuk om terug te zien.

Het transportbedrijf Berg Marrum bestaat overigens nog steeds, en onlangs werd er zelfs een nieuwe DAF XF combinatie in gebruik genomen. Jan zelf doet het gedwongen al geruime tijd rustig aan maar hij is nog steeds vol vuur over de oude thema's als we hem spreken. Binnenkort meer over deze kleurrijke en invloedrijke chauffeur die onder meer in gesprek ging met toenmalig minister van Verkeer & Waterstaat Neelie Smit Kroes. 

 

Video's