EU-Hof verwerpt bezwaren Oost-Europa tegen detacheringsrichtlijn

Nieuws
08-12-2020 | Door Tim de Jong

Het Europese Hof van Justitie heeft de bezwaren van Polen en Hongarije tegen de Europese detacheringsrichtlijn terzijde geschoven. Genoemde landen vonden de aanpassingen in de detacheringsrichtlijn, die West Europees personeel beter beschermt tegen Oost-Europees personeel dat minder betaald krijgt, onwettig. Dat meldt Nu.nl.

De richtlijn heeft juist als doel om betere bescherming van gedetacheerde werknemers mogelijk te maken, doordat er minder concurrentie op salaris mogelijk is. De landen hadden aangevoerd dat hun landgenoten daardoor minder aantrekkelijk voor West-Europese werkgevers worden.

De Europese detacheringsrichtlijn stelt een minimumsalaris als regel, waardoor werknemers uit Oost-Europese landen bij gelijk werk, recht hebben op hetzelfde loon als dat van Nederlanders, Belgen of Duitsers. Maar het hof ging niet in het verzoek van Polen en Hongarije mee om de detacheringsrichtlijn onwettig te verklaren.

De goedkope arbeid was al langer een doorn in het oog van landen als Nederland en Frankrijk. De Franse president Emmanuel Macron noemde de oneerlijke concurrentie op loon in 2017 zelfs een groot risico voor de Europese eenheid. Dit leidde in juni van het daaropvolgende jaar tot een aanscherping van de Europese detacheringsrichtlijn uit 1996.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
17-08-2018
witte_platen_weekend_LR.jpg

Cabotage wordt Oost Europees onderonsje

Zagen we gisteren nog dat Oost Europese firma's steeds meer maut aftikken doordat ze steeds meer werk van hun Duitse…
Nieuws
02-12-2020
Sociale_dumping1LR.jpg

Detacheringsrichtlijn geldt toch ook voor wegtransport (update!)

De Europese detacheringsregels gelden ook voor vrachtwagenchauffeurs die in dienst zijn…
Nieuws
09-06-2017
MOE-trucks_LR_1.jpg

MOE-truckers doen meer ritten op België

Volgend op de rapportages van het CBS, de voorstellen van de Europese Commissie inzake het wegvervoer en de tevredenheid…