Grootste duurzame parade ooit in Fryslân

Geplaatst door

De Elfwegentocht is een project waarbij Friesland zich twee weken lang zonder fossiele brandstof verplaatst. Het project loopt van 1 tot en met 14 juli en wordt afgesloten met een wereldrecord op de ‘Waldwei’ tussen Drachten en Leeuwarden. Daar zal aanstaande zaterdag, 14 juli de grootste duurzame parade ooit worden georganiseerd met naar schatting rond de 2000 voertuigen met alternatieve aandrijvingen en brandstoffen. De Elfwegentocht is een initiatief in het kader van het Culturele Hoofdstad-project Fossylfrij Fryslân.

Het project is breed opgezet en omvat bijvoorbeeld elektrisch aangedreven boten, tweewielers, auto’s en bestelwagens. Verder is er veel aandacht voor alternatieve brandstoffen waaronder biogas in CNG en LNG vorm en de plantaardige dieselolie-vervanger HVO. Bedrijven als Arriva in het openbaar vervoer, maar ook supermarktketen Poiesz hebben zich geconformeerd aan het project en rijden twee weken lang uitsluitend op HVO. Daarnaast ondersteunt de supermarktketen het ‘Hasker Pompke’, een lokaal initiatief in Oudehaske waar de HVO getankt kan worden.

Tijdens de parade aanstaande zaterdag mag ieder voer- en vaartuig meedoen wat niet op fossiele brandstof rijdt. Dat kan, omdat er naast de N31, beter bekend als de ‘Waldwei’ een kanaal ligt. Inschrijven van voertuigen die op alles behalve fossiele brandstof rijden kan via deze link. Het opstellen zal om 9:00 uur plaatsvinden tussen Nijega en Garijp waarna de parade zich rond 11:00 uur richting Leeuwarden begeeft. De N31 is om deze reden de hele dag afgesloten voor verkeer.

Naast allerlei opmerkelijke voertuigen zullen er ook ogenschijnlijk normale trucks te zien zijn. Uiteraard rijden er bio CNG- en LNG voertuigen, onder meer van Omrin, maar ook Poiesz Supermarkten, Van der Wiel Transport en Arriva zetten voertuigen in. Daarmee laten deze bedrijven zien dat fossielvrij vervoer gewoon nu al kan door gebruik te maken van bio-brandstoffen als HVO en gas.

De naam ‘Elfwegentocht’ is een knipoog naar de ‘Elfstedentocht’, en wellicht dat de verduurzaming van het verkeer zal leiden tot lagere temperaturen waardoor de ‘tocht der tochten’ ooit weer doorgang zal kunnen vinden!