Nieuws
02-10-2019 | Door Tim de Jong

Het Nederlandse wegvervoer staat voor een ingrijpende transitie. Vanaf 2025 worden 30 tot 40 stedelijke zones emissievrij en het voorsorteren daarop gaat beginnen. Batterij-elektrische trucks zijn hiervoor het meest geschikt. Hoewel deze trucks in prijs gaan dalen, worden ze voor veel bedrijven financieel pas vanaf 2028 aantrekkelijk. Hierdoor bestaat de kans dat vervoerders in de overgangsfase na 2025 nog met diesels blijven doorrijden. Dankzij de emissievrije zones breekt de elektrische truck wel door. De verwachting is dat in 2030 één op de vier nieuwe trucks elektrisch is. Dit blijkt uit onderzoek van ING Economisch Bureau.  

Elektrische trucks

Na personenauto’s en bussen staan nu ook trucks aan de vooravond van elektrificatie, zegt ING. Zware batterij-elektrische trucks worden in de praktijk getest en vanaf 2021 brengen meerdere Europese fabrikanten modellen in grotere aantallen op de markt. Elektrische trucks zijn goed inzetbaar binnen een straal van 100 kilometer van de basis en hebben een hoge motorefficiëntie. Daarmee zijn ze het meest geschikt om aan de doelstelling van emissievrije stedelijke distributie vanaf 2025 uit het klimaatakkoord te voldoen.

Elektrische trucks in 2028 voordeliger

Met de kleine marges in het wegtransport ligt de focus in de op kostenefficiëntie. Elektrische trucks zijn nu nog 3,5 keer duurder dan diesels en daarnaast zijn er voor transporteurs eigen snel-laders nodig. Daar staat tegenover dat de energie- onderhoudskosten veel lager zijn. Hoewel elektrische trucks op weg naar 2030 aanzienlijk goedkoper zullen worden, duurt het ook met subsidie naar verwachting nog tot 2028 voor een truck bij 60.000 kilometer per jaar financieel aantrekkelijk wordt.

Klik " target="_blank" rel="noopener noreferrer">hier voor het hele verhaal!

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
14-12-2017
Thor-ET-One-01.jpg

Frankenstein-achtige elektrische truck uit VS

Na de Nikola en de Tesla, en natuurlijk de elektrische truck van Cummins, komt er wederom een spectaculair…
Nieuws
08-05-2017
Tesla-truck.jpg

Elon Musk: 'Alle transport wordt elektrisch'

Tesla heeft eerste details onthuld van de elektrische truck die het merk komen najaar op de markt wil brengen.…
Nieuws
21-06-2023
Sany electric truck

817 kilometer elektrisch met 40 ton!

Elektrisch rijden met 40 ton totaalgewicht over 817 kilometer kan gewoon! Het Chinese Sany bewijst het met een recordpoging…