Karginov wint Dakar Rally, Van Kasteren beste Nederlander

Geplaatst door

De Dakar Rally 2020 is in het truck klassement gewonnen door Andrey Karginov met zijn Kamaz. Zijn team maatje Shibalov werd tweede, terwijl MAZ rijder Vazovich derde werd. Beste Nederlander werd Janus van Kasteren van Team De Rooy op de 6e plaats met krap 4,5 uur (!) na de leider in de wedstrijd.

Vier en half uur verschil tussen de eerste en de zesde plek, dat zegt iets over de snelheid voorin. En de pechfactor voor Janus natuurlijk, maar ook de Russen hadden af en toe een tegenslag. Het enorme verschil laat dan ook vooral zien hoe groot de afstand is tussen de fabrieksteams en de gelegenheidsteams zoals dat van De Rooy. En ja, ook dat is een team met professionele spullen en fantastische trucks maar het blijft een gelegenheidsteam. De coureurs moeten maandag gewoon weer aan de slag in hun normale werk. Hoe anders is dat bij de mannen van Kamaz. Die gaan ook gewoon aan het werk maandag, maar dat werk betekent voor hun trainen voor de volgende rally. Met dit soort verschillen is het eigenlijk ook niet leuk meer, want hoewel Gerard de Rooy tot twee keer de Kamaz trucks te snel af geweest is lijkt het vrijwel onmogelijk om de Russen nog bij te houden.

Een verrassende 13e plaats was er dit jaar voor Martin de Groot met de Firemen team Renault C. Meteen daarna, op 13 kwam Jan van de Laar binnen met zijn DAF. Albert Llovera van Team de Rooy werd 15e, vlak voor de Iveco van Michiel Becx. 'Bananenkoning' William de Groot stuurde zijn nieuwe DAF als 18e over de finish en ook dat is een hele knappe prestatie. 

Het Riwald dakar team stelde eigenlijk een beetje teleur. Het begon zo mooi maar het team kende de nodige technische problemen. Eigenlijk was dat te verwachten met de gloednieuwe Hybride Renault truck, maar ook de Renault C van Pascal de Baar kende wat problemen. De beste klassering van dit team werd dan ook verrassend Ed Wigman met zijn MAN. Deze truck was eigenlijk de snelle assistentie maar in het eindklassement weet Ed met een 20e plek zijn beide kopmannen voor te blijven. Martin van den Brink van Mammoet Rallysport haalde dit jaar de finish met de stoere Renault Sherpa maar met een 23e plek wist hij zijn top 10 ambities niet waar te maken. Gert Huzink werd ondanks een prachtige 8e plek in de laatste etappe 24e en daarmee de laatste Nederlandse truck in de competitie.

Alles bij elkaar kunnen we stellen dat de Dakar Rally in Saoedi Arabië een schitterend editie was in een onverwacht mooi en afwisselend land. Enorme bergen en rotspartijen, fraaie vlaktes en schitterende zandduinen zorgden voor een zware maar erg fraaie editie van de Dakar Rally. Een editie die ook zijn zwarte randjes had met de dood van motorrijder Paulo Goncalves de zware crash van Edwin Straver. Zijn team stuurde vandaag het bericht dat zijn toestand nog altijd zorgwekkend is. Hij kwam in de voorlaatste etappe ongelukkig ten val en brak daarbij een nekwervel.