Nieuw truckmerk in Nederland: BMC

Geplaatst door

Jarenlang hadden we in ons land zeven truckmerken maar verandert dit jaar snel. Uit onverwachte hoek komt nu het Turkse BMC op de Nederlandse markt en de eerste twee trucks zijn zelfs al verkocht!

En ja, we hadden wel een nieuw merk verwacht vanuit Turkije, maar dat was Ford Trucks. Dat merk probeert ook vaste voet aan de grond te krijgen in Nederland maar er is tot op de dag van vandaag nog geen importeur aangewezen. Bij BMC is dat wel het geval, namelijk BMC-Trucks Nederland BV. Mannes Dekker, de man achter deze onderneming verkocht al met succes menige Turkse trailer in Nederland en voor hem is het verkopen van trucks een logische volgende stap. Over een dealernetwerk zijn inmiddels verregaande onderhandelingen gaande en inmiddels zijn er al twee BMC Tuğra trucks verkocht.

De letters BMC staan voor British Motor Corporation maar de truck is net zo Brits als een Duitse Bratwurst. De BMC fabriek in Turkije werd ooit door de Britten gebouwd. Toen het merk in het eigen land ter ziele ging gingen de Turken zelfstandig door, met behoud van de naam BMC. Het bedrijf heeft dus helemaal niets meer te maken met Engeland. Eigenlijk ging dat bij Ford Trucks net zo, ook dat is vandaag de dag een volledig Turks bedrijf. 

De Tuğra werd geïntroduceerd op de IAA in 2018 maar daarna hoorden we er niks meer van, maar nu is hij ineens op Nederlandse bodem. De truck is voorzien van Europese techniek met onder meer een 460 pk sterke Cursor 11 motor van FPT (Iveco) en een ZF TraXon versnellingsbak. Volgens de nieuwe importeur positioneert het merk zich onder de merken Iveco en Renault in de markt. Naast een lage instapprijs heeft BMC nog een voordeel, namelijk een korte levertijd. Wij hopen binnenkort zelf uitvoerig kennis te maken met dit nieuwe merk! Foto's: Alex Miedema.


Deel het