Polensprinter rijden voor een kwartje de kilometer

Nieuws
16-03-2018 | Door Tim de Jong

In de Duitse media werd een rapport gepubliceerd over maut- en tachograafvrije chassis-cabines, in Duitsland 'Polensprinter' voor internationaal vervoer. Deze keer behandelde ZDF-televisie de kwestie en je kunt de volledige opname van 8 minuten hier zien.

Duitsland vestigt de aandacht op schending of afwezigheid van regelgeving nu de chauffeur van de spookrijdende 'Polensprinter' een Nederlands gezin op de Duitse A67 doodreed. Blijkens het filmpje hebben dergelijke 'chauffeurs' of 'bestuurders' het niet breed. De beloning van bestuurders wordt berekend op basis van afgelegde kilometers. Dit is duidelijk niet in overeenstemming met de arbeidswetgeving. Files en wachttijden blijven onbetaald. Een ander gegeven is de overbelading van voertuigen, als gevolg van het lage totale gewicht.

De reportage spreekt ook van een groep chauffeurs. In totaal sprak ZDF met 21 "buschauffeurs", er zaten ook Oekraïners en Moldaviërs tussen. Ze leggen uit dat ze lekker verdienen in Duitsland, maar dat ze wel eenzaam zijn. Daarom is er op zaterdag keuze uit wodka of bier.  Een verzekeraar zegt  dat het aantal ongevallen toeneemt. In het geval van bestelwagens met vrachtwagencarrosserieën bedroeg het aantal incidenten in 2017 50% hoger dan een jaar eerder.

Als onderdeel van de opname hebben ZDF-journalisten ook de tarieven gecontroleerd. Ze plaatsten op internet een aanvraag om een lading van twee pallets van Düsseldorf naar Barcelona te krijgen, een route van 1400 kilometer, in afwachting van het snelst mogelijke en goedkoopste transport. Het goedkoopste aanbod was 359 euro, of ongeveer 25 cent per kilometer.

Klik ">hier voor het filmpje. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
07-09-2020
Polensprinter_2_LR.jpg

Fransen verbieden weekendrust in Polensprinters

De Franse regering gaat wanneer het op regelgeving aankomt niet zitten wachten of Europa soms iets doet.…
Nieuws
30-10-2018
IMG_8088_1.jpg

Europees rommeltje rondom vakbekwaamheid

Met de import van niet Europese chauffeurs die hier met een werkvergunning aan de slag kunnen vraagt menigeen…
Nieuws
08-11-2018
oplegger_A67.jpg

Geen plek op parking, oplegger op de vluchtstrook

Gisteravond trof de politie een afgekoppelde oplegger aan op de vluchtstrook van de A67. De vluchtstrook…