Poolse inspectie ontdekt AdBlue fraude

Nieuws
18-01-2017 | Door Tim de Jong

Poolse inspecteurs zijn een fraude met AdBlue emissies op het spoor gekomen. Door een kastje in de truck te monteren, wordt het SCR-systeem grotendeels uitgeschakeld terwijl de motor elektronica 'denkt' dat alles normaal functioneert. Zo wordt er bespaard op Adblue kosten.  

Duitse media kwamen de fraude op het spoor na een tip van Poolse inspecteurs. Zij hadden onder andere een Roemeense chauffeur betrapt met een 'AdBlue-emulator' die de toevoer van AdBlue blokkeerde en die het motormanagement wijs maakte dat alles OK was. De Duitse media suggereren dat de Duitse staat op deze manier dik honderd miljoen euro tol is misgelopen, omdat trucks schoner zouden zijn dan in werkelijkheid. Of dit juist is, hebben we nog niet kunnen vaststellen, daar komen we op terug.

Op internet circuleren tal van beelden en linkjes van kleine kastjes, waarmee met AdBlue gesjoemeld kan worden. Niet alleen uit Oost Europa, ook uit het westen en uit de VS. Getuige de datum van bijgaand filmpje is een en ander niet echt nieuw. Eenvoudig is te zien hoe de fraude in zijn werk gaat en hoe kastjes voor 120 euro worden aangeboden, waarmee trucks van DAF, maar ook van andere merken gemanipuleerd kunnen worden. Op bijgaand filmpje zijn chauffeurs in de weer met een Scania V8.

De risico's zijn groot: als je wordt gepakt ben je je auto voor geruime tijd kwijt!

 

 

  

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
23-02-2017
AdBlue.jpg

Truck industrie wil jacht op AdBlue fraudeurs

De Europese truck industrie, georganiseerd in de club ACEA, wil dat er jacht wordt gemaakt op AdBlue fraudeurs.…
Nieuws
02-06-2017
AdBlue-emulator.jpg

Ook Duitsland wil AdBlue emulatoren verbieden

Het duurde even, maar uiteindelijk reageerde Nederland met fikse boetevoorstellen om AdBlue fraude te bestrijden.…
Nieuws
20-04-2017
AdBlue.jpg

Overheid wil dikke boete en celstraf bij AdBluefraude

Het demissionaire kabinet wil maatregelen nemen tegen AdBluefraude. Dat antwoordt staatssecretaris…