Raad van Beroep verbiedt Cyprus-constructie ook

Geplaatst door

Ook de Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft een streep gezet door arbeidscontracten die chauffeurs sloten met een op Cyprus gevestigd uitzendbureau. Nederlandse transportbedrijven die werken met internationaal rijdende chauffeurs, moeten in Nederland sociale premies afdragen, oordeelde ook de CRvB.

De CRvB volgt een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van afgelopen zomer. Volgens het Hof is de partij die het gezag over de werknemer heeft, de loonkosten betaalt en een werknemer kan ontslaan de daadwerkelijke werkgever. Het bedrijf op Cyprus voldoet niet aan die criteria, oordeelt de Centrale Raad van Beroep.

Voor de Sciale Verzekeringsbank (SVB) was dit aanleiding om uitzendbureau AFMB voor de rechter te dagen. Dit, omdat sinds 2011 een aantal chauffeurs werkte bij Nederlandse transporteurs die hun loon ontvingen van een Nederlands uitzendbureau, dat op Cyprus is gevestigd. Aldaar werden sociale premies afgedragen, die veel lager liggen dan in Nederland. Daarin zag AFMB een verdienmodel.