Sisu zwaartransport trekker: Polar Hauler

Geplaatst door

Het Finse merk Sisu bouwrt sinds enige tijd op basis van Mercedes-Benz onderdelen, zoals cabines en motoren. Door dat te combineren met de eigen assen en chassistechniek van de Finnen ontstaan er hele bijzondere voertuigen, zoals deze Sisu Polar Hauler zwaartransport trekker.

De trekker is goed voor 72 ton en voor combinatiegewichten tot 300 ton. Bijzonder, en typisch Sisu is dat de achterste, aangedreven as ontkoppeld en gelift kan worden. Dat scheelt banden en brandstof. Verder zijn de aslasten op alle assen aan te passen en afleesbaar en heeft deze Sisu extra koeling voor zowel de koppeling als de motor. Overigens is de Sisu leverbaar met zowel 18-speed Eaton Fuller versnellingsbak. Deze heeft 18 plus 4 versnellingen met extra lage kruipversnellingen en een dubbele koppeling. De motor is de OM473 met 625 pk en een koppel van 3000 Nm.

Het eigen Sisu chassis is extra hoog, lees extra sterk uitgevoerd waarbij volgens opgave geen hulpframe nodig is. Opvallend is de stoere opbouw van de Sisu waarbij alle techniek zichtbaar is, zonder kunststof schotjes. Ook de extra heavy duty spatborden zijn typisch scandinavisch. (Foto's: Sisu)