Vrijspraak voor berger Joh. van der Zand

Geplaatst door

Bergingsbedrijf Joh. van der Zand uit Buren is vrijgesproken in een zaak die tegen het bedrijf was aangespannen over mogelijke verzekeringsfraude.

Het Openbaar Ministerie beschuldigde Van der Zand ervan dat het kortingen die het zelf kreeg van collega bergers die klussen voor klanten van Van der Zand in het buitenland uitvoerde, niet werden doorberekend aan de verzekeraar.  Hiervoor werd een boete van 75.000 euro geëist.

Beide bestuurders van het bedrijf wisten echter te bewijzen dat ze niets verkeerd hebben gedaan. Bewezen werd ook dat het bedrijf als uitermate degelijk en eerlijk bekend stond bij een grote klantenkring uit de transportsector. Dit heeft ertoe geleid dat Van der Zand werkte met een eigen alarmcentrale die klanten letterlijk en figuurlijk uit de brand hielp, maar niet altijd met eigen mensen en materieel. Vaak werden derden op de bergingsklus gezet. Die verstrekten Van der Zand weer een zekere korting.

De rechtbank kon slechts constateren dat het beschuldigde bedrijf geen blaam trof, dat de administratie op orde is en dat er nooit geld is weggesluisd.