Janus van Kasteren wint Dakar 2023!

Nieuws
15-01-2023 | Door Iep van der Meer

Janus van Kasteren van Boss Machinery Team De Rooy heeft de Dakar 2023 gewonnen. Daarmee is hij de vierde Nederlander ooit die het truck klassement won.

Met zijn overwinning staat Janus van Kasteren nu in het rijtje Nederlandse winnaars van de Dakar Rally in het truck klassement. Jan de Rooy ging hem voor in 1987, Hans Stacey won in 2007. Gerard de Rooy, nu teambaas bij Team De Rooy won de rally twee keer, namelijk in 2012 en in 2016.

Iveco podium

Dit jaar kan het niet op voor Team de Rooy want op de derde plaats, vlak achter de Tsjech Martin Macik eindigde Martin van den Brink van Eurol Team de Rooy. Zijn zoon Mitchel eindigde als vierde in het algemeen klassement. Voor Iveco werd de 2023 editie van de zwaarste rally ter wereld helemaal eentje voor in de boeken met een compleet Iveco podium!

Nog een Nederlandse winnaar

In de top 10 eindigden nog twee Nederlandse Iveco rijders, namelijk Ben van de Laar op zeven en Richard de Groot op de achtste positie. Overigens kende de Dakar 2023 nog een Nederlandse winnaar. Mirjam Pol wist voor de tweede keer als snelste vrouwelijke motorrijder over de finish te komen. Voor Mirjam was het de derde keer dat ze de rally won als snelste dame op een motorfiets.

Dames truck team De Rooy

Voor volgend jaar heeft Team De Rooy aangekondigd dat er een compleet dames truck team aan de start komt. Dat wordt een primeur in de Dakar Rally, want vrouwelijke coureurs in een truck hebben we eerder gezien, maar nog nooit een compleet damesteam. Anja van Loon gaat de truck besturen, Floor Maten wordt navigator en Suzanne Peek gaat als monteur mee. Volgens Anja van Loon zal de Iveco rallytruck van de dames niet roze worden, eigenlijk best jammer.