Japan wil lopende band van 500 kilometer voor vracht

Nieuws
01-07-2024 | Door Maarten van der Westen

Ook Japan heeft te maken met een enorm chauffeurstekort. Om dit op te lossen, onderzoekt het land de mogelijkheid van een enorm netwerk van ondergrondse lopende banden voor het vervoeren van vracht.

Het project heet de ‘Autoflow-Road’: een enorme lopende band tussen Tokyo en Osaka, zo’n 500 kilometer lang. Zowel in tunnels onder de snelweg als in de middenberm moet de lopende band vracht vervoeren tussen de twee steden. Het plan komt van het Japanse Ministerie van Land, Infrastructuur, Transport en Toerisme.

“Automatische logistieke wegen zijn ontworpen om efficiëntie van het wegoppervlak te maximaliseren door vluchtstroken, middenbermen en tunnels te gebruiken”, aldus Shuya Muramatsu, een hoge ambtenaar van het ministerie. “We onderzoeken nu de impact op het verkeer, inclusief het omliggende wegennet, en de kosten.”

Net zoals veel landen heeft Japan te maken met een enorm chauffeurstekort. Dit is een groot probleem voor de logistiek in het land. Naar verwachting daalt het aantal chauffeurs in 2030 naar 480.000. Dat is ruim 36% minder dan in 2020. In gebieden buiten de steden kan het aantal chauffeurs dalen met 41% omdat jonge mensen daar massaal weg trekken. Naast een oplossing voor het chauffeurstekort ziet het ministerie de lopende band ook als zero-emissie oplossing voor vrachtvervoer.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
19-01-2017
100DAGEN182CHAUFFEURS-1024x683.jpg

Simon Loos heeft er 182 chauffeurs bij

In honderd dagen 100 chauffeurs werven, het leek Simon Loos een bijna onmogelijk doel. Maar niets bleek minder waar:…
Nieuws
10-03-2017
STL-Ploeger_zij_instromerLR.jpg

STL noteert 1250e 'zij-instromer'

Het Sectorinstituut Transport & Logistiek liet Adwin Ploeger, de algemeen directeur van Ploeger Logistics uit Harderwijk,…
Nieuws
03-05-2017
chauffeurDAF.jpg

AD: 'Westland schreeuwt om chauffeurs'

Volgens het Algemeen Dagblad van vandaag 'schreeuwt' het Westland om nieuwe chauffeurs. Ze baseren hun conclusie…
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.