Nieuws
18-05-2022 | Door Iep van der Meer

De neuzen van Vlastuin zijn nogal in het nieuws de laatste tijd, want na de Krommenhoek Scania en de stoere FH torpedo kregen we nu nog zo'n dikke neus binnen, de nieuwe Scania 660 ST van Wiersma Olie & Techniek uit het Friese Oudehaske. De truck werd gepresenteerd tijdens het 150 jarig bestaan van het bedrijf.

Eigenaar Germ Wiersma liet de truck door Vlastuin Truckopbouw transformeren van frontstuur trekker naar een torpedo model en presenteerde de truck als grote verrassing tijdens het  150 jarige jubileumfeest van het bedrijf. Wiersma’s brandstoffen bedrijf is 150 jaar geleden opgericht door ondernemer en schipper Haitze Foppesz, de eerste generatie. Drie generaties lang was het houten skûtsje ‘De Lastdrager’ de basis van de onderneming voor het vervoer en handel in turf. Na de turf heeft het bedrijf vijf brandstoftransities mogen doormaken; van turf naar kolen, van kolen naar huisbrandolie, van huisbrandolie naar fossiele motorbrandstoffen, van fossiele motorbrandstoffen naar biodiesel en van biodiesel naar de duurzame synthetische brandstoffen, inmiddels bekend als Blauwe Diesel en Neste MY Renewable Diesel. 

 skûtsje ‘De Lastdrager’ 

Het skûtsje ‘De Lastdrager’ werd als thema gebruikt in de special paint van MWdesigns en ook de naam van de truck, Lastdrager 2 herinnert aan het schip waar alles mee begon. Op de cabine staat de friese tekst ''Do kinst de rjochting fan é wyn net bepale mar wol de posysje fan é sylen'. Dat betekent in 'Je kunt de richting van de wind niet veranderen maar wel de positie van de zeilen'. Een prachtig credo waarmee het het bedrijf laat zien hoe ze de afgelopen 150 jaar door gekomen zijn in een veranderende wereld. Inmiddels staat met Germ Wiersma de vijfde generatie aan het roer en is de zesde generatie ook werkzaam binnen het bedrijf (alle vier de kinderen van de huidige eigenaar). 

Renewable, fossielvrije diesel

‘De Lastdrager II” wordt ingezet voor het transport van Neste MY Renewable Diesel. Dat is een 100% fossielvrij alternatief voor dieselolie waarmee gemiddeld 90% aan CO2 wordt bespaard. Binnenkort zie je meer van deze fraaie nieuwe Scania torpedo in BIGtruck online magazine. Stay tuned!