Tractoren die 40 kilometer per uur of harder kunnen rijden, en dat doen de meesten, moeten voortaan APK-gekeurd worden. Hiervoor worden alle landbouwvoertuigen, maar ook aanhangers geregistreerd bij de RDW. Deze eisen gelden ook voor de MMBS voertuigen met beperkte snelheid. Dat zijn die teruggekeurde auto's en trucks met zo'n afgeknotte driehoek er op.
De nieuwe regels zijn het gevolg van Europese wetgeving. Dat had eigenlijk al veel eerder het geval moeten zijn maar ons land stemde in 2017 nog tegen. Nu is er echter ook in Nederland een wet aangenomen die de Europese regels volgt. Dat werd ook tijd, want er hing Nederland een boete vanuit Brussel boven het hoofd van 25 miljoen Euro wegens falend beleid. Bovendien zou de Europese Commissie dan voorschrijven hoe de Nederlandse registratieplicht eruit zou moeten gaan zien. Dit lijkt nu van de baan.
Maximumsnelheid verhoogd
De invoering van de APK-plicht en de algehele kentekening wordt gecombineerd met het verhogen van de maximumsnelheid voor tractoren en MMBS voertuigen. Dit is gebeurd na uitvoerig overleg tussen overheden en belanghebbenden, waaronder TLN. De maximumsnelheid gaat van 25 naar 40 kilometer per uur. Dat geldt alleen als de constructie van deze voertuigen dat toelaat. Daardoor kunnen wegbeheerders deze voertuigen eerder toelaten op doorgaande wegen buiten de bebouwde kom, zodat verkeersonveilige situaties met deze grote en zware voertuigen in kernen of op ventwegen met veel fietsers kunnen worden vermeden.
Kenteken verplicht gefaseerd ingevoerd
Bij invoering van de nieuwe wet geldt voor alle nieuwe landbouwtractoren, MMBS voertuigen en getrokken materieel vanaf dit najaar. Naast de registratieplicht moeten deze voertuigen voortaan ook een kentekenplaat hebben. Voor reeds toegelaten voertuigen geldt het zelfde, net als voor getrokken materieel waarmee je harder wilt gaan rijden dan 25 kilometer per uur. Voor getrokken materieel waarmee men maximaal 25 km/u kan of wil rijden, geldt registratieplicht en een volgplaat met het kenteken van het trekkende voertuig. Althans tot 1-1-2025: dan moeten ook dit materieel van een eigen kenteken voorzien zijn. De bedoeling is dat de nieuwe regels dit najaar van kracht worden. " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Voor meer informatie klik je hier!