Komt de Scania Longline terug?

Nieuws
11-04-2024 | Door Iep van der Meer

Na DAF, Volvo en Mercedes is het wachten op de nieuwe, langere neus van Scania. Tot nu toe profiteren alleen DAF chauffeurs van de verruiming van de cabine lengte in de EU wetgeving, maar Scania lijkt met een antwoord te komen. Wij vonden de eerste foto van de nieuwe Longline, maar dan één die je ook voor een 13,60 trailer mag zetten!

Dat de extra lange cabines goed aan slaan is duidelijk. Maar liefst 60% van de DAF klanten kiest er inmiddels voor. Die extra lengte is mogelijk omdat de truck voldoet aan de nieuwe Europese regeling voor stroomlijn en veiligheid. Dankzij het nieuwe frontje mag een cabine dan langer zijn, en is de totale voertuiglengte in feite onbeperkt, zolang je aan de draaicirkel eis voldoet en de maximale laadlengte niet overschrijdt. Kortom, met zo'n lange cabine mag je gewoon legaal de weg op met een 13,60 meter lange oplegger.

Tot nu toe was DAF de enige die een antwoord had op die nieuwe wetgeving, in combinatie met extra ruimte in de cabine. Volvo en Scania bieden dan wel een uitgebouwde cabine aan , maar met een soort van achteraf aangebouwde achterwand uitbouw, Bij Volvo is die XXL cabine nu ook te bestellen in combinatie met de Aero neus, waardoor ook die cabine nu valt onder de nieuwe wetgeving. Bij Mercedes, die met de nieuwe Actros L ook voldoet aan die wetgeving is nog geen spoor van een verlengde cabine. Daar geloven ze niet in bij dat merk.

310 cm lang

Scania lijkt nu echter met een antwoord te komen, in een overtreffende trap. Op de uitgelekte foto zie je de CP31 Longline cabine, een cabine met een lengte van 310 centimeter vanaf de voorkant tot de achterwand. Dat is maar liefst  50 centimeter langer dan de DAF XG+! Zoals je kunt zien is de cabine net achter de deuren ook breder dan nu. Het gaat hier dus niet om een achteraf aangebrachte verlenging, maar om een integrale verlenging en verbreding van de cabine. 

Longline

Dat Scania de naam Longline weer gaat voeren is niet duidelijk, maar wel aannemelijk. Het Zweedse truckmerk houdt er namelijk van om oude, roemruchte namen opnieuw te gebruiken zoals bij de Super generatie. Wij nemen aan dat deze cabine straks met het nieuwe stroomlijn front van Scania op de markt komt. Misschien is dit wel hét Scania nieuws voor de IAA in September!

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
07-09-2023
23133-001

Nieuw Scania Smart Dashboard

Scania komt met een 'Smart Dash', een digitaal dashboard dat meer mogelijkheden biedt voor de nieuwste digitale oplossingen.…
Nieuws
08-09-2023
USA Scania truck (4)

Amerikaanse Scania in Zweeds museum

Tijdens een bezoek aan Scania in Zweden troffen we in de Marcus Wallenberg hal deze unieke Amerikaanse Scania aan.…
Nieuws
02-10-2023
384755880_698876668931762_3774608856322521105_n

Strakke Scania's voor De Winter Transport

De Winter Transport heeft twee nieuwe Scania R trekkers laten spuiten door Truckspuiterij Bronk. Het resultaat…