Koploper Loprais verlaat de Dakar na dodelijk ongeval

Nieuws
11-01-2023 | Door Iep van der Meer

Ales Loprais heeft na een ongeval in de woestijn de Dakar Rally 2023 verlaten. De klassementleider deed dat nadat hij een toeschouwer aanreed in de woestijn. De, Italiaanse toeschouwer kwam te overlijden en dat was voor Loprais reden om de rally te verlaten.

Loprais was zich van geen kwaad bewust. De toeschouwer was niet zichtbaar en stond achter een duin toen hij werd geraakt door de aanstormende Praga rallytruck. Loprais werd geïnformeerd over het incident door de organisatie toen hij lag te slapen na de etappe. Ales Loprais betuigde zijn spijt en sprak condoleances uit voor het slachtoffer waarna hij de rally verliet.

Gevaarlijke plek

Het is niet voor het eerst dat een toeschouwer omkomt bij de rally. In dit geval lijkt Loprais er absoluut zelf geen schuld aan te hebben. De toeschouwer stond gewoon op een zeer gevaarlijke plek, achter een duin. Beelden op social media laten het ongeval zien, en op de onboard beelden van Loprais van dat moment is de man gewoon niet zichtbaar.

Janus van Kasteren nieuwe klassementsleider

Voor het algemeen klassement betekent het opgeven van Ales Loprais dat alles een plaatsje opschuif. Dat betekent dat Janus van Kasteren die gisteren zijn tweede etappe won nu op de eerste plaats staat in het algemeen klassement. Van Kasteren had een achterstand van 26 minuten op Ales Loprais, maar die verliet de wedstrijd. Op twee in het algemeen klassement staat nu Martin van den Brink, op drie staat Martin Macik. Alle drie rijden ze met een Iveco Powerstar. Mitchel van den Brink liep ruim twee uur vertraging op ten opzichte van de nieuwe klassementsleider Van Kasteren en staat op de zesde plaats.