Ladingzekering, je kunt ook overdrijven

Nieuws
28-07-2023 | Door Iep van der Meer

De Duitse politie heeft nogal een reputatie waar het gaat om ladingzekering. Zo werd deze Poolse truck aangehouden tussen Hannover en Braunsweig met een lading aluminium broodjes in een schuifzeil oplegger. Hij mocht pas verder rijden nadat hij meer dan 70 spanbanden had aangebracht.

De lading aluminium broodjes van 24,5 ton was geladen op antislip matten en gezekerd met spanbanden. Die matjes waren echter niet zorgvuldig genoeg geplaatst, en ook het aantal spanbanden was volgens de ijverige politieambtenaren niet toereikend.

Om overlading op een ander, in de ogen van de politie meer geschikt voertuig te voorkomen moest de chauffeur niet minder dan zeventig (!) spanbanden aanbrengen. Vervolgens werd er een administratieve procedure opgestart met een beschuldiging aan de vervoerder voor het rijden met niet goed gezekerde belading. De kosten van de boete voor de werkgever bedragen 1800 Euro.

Het gaat hier om een Krone schuifzeil oplegger, zonder aluminium zijschotten. Het is de vraag of zijschotten geholpen zouden hebben in dit geval, aangezien de lading niet ‘vormvast’ geladen kon worden. Dat zelfde geldt overigens voor een Code XL certificaat, want ook daarbij staat in de bijbehorende documenten dat lading vormvast geladen moet worden. Met andere woorden, de lading mag niet kunnen schuiven.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
17-03-2016
Ratel2.jpg

Slimme ratel van Loadlok

Eén van de leuke kleine nieuwtjes in Hardenberg betreft deze ratel van Loadlok. Het aardige is dat je de spanband halverwege in…
Nieuws
10-11-2023
superlift-spanband-50-mm

Veilig werken: je lading goed zekeren

Het maakt niet uit of je een professionele vrachtwagenchauffeur bent of slechts wat spullen moet verhuizen, het veilig…
Nieuws
08-07-2019
13c9245f-8cf8-47c8-9cc3-e0dba611e04a.jpg

Een kopschot kan ook niet zonder hulp

We hadden het onlangs nog over het vervoer van bakstenen zonder kopschot. Daar waren we het aardig over eens, dat…