Veilig werken: je lading goed zekeren

Nieuws
10-11-2023 | Door Iep van der Meer

Het maakt niet uit of je een professionele vrachtwagenchauffeur bent of slechts wat spullen moet verhuizen, het veilig zekeren van je lading is altijd belangrijk. Wanneer je een lading goed zekert, vermindert dit het risico op ongelukken.

In deze blog vertellen wij wat de meest gemaakte fouten tijdens het zekeren van lading zijn. Ook bespreken we hoe je het beste je lading kan vastzetten. Aan de hand van onze tips kun jij straks veilig en zonder problemen je goederen verplaatsen. 

In deze blog vertellen wij wat de meest gemaakte fouten tijdens het zekeren van lading zijn. Ook bespreken we hoe je het beste je lading kan vastzetten. Aan de hand van onze tips kun jij straks veilig en zonder problemen je goederen verplaatsen. 

Meestgemaakte fouten tijdens het zekeren

Het maakt niet uit hoe vaak je goederen van punt A naar B verhuist, een ongeluk zit in een kleine hoek. Om ongevallen en beschadigingen van je lading te voorkomen, is het belangrijk om de meestgemaakte fouten te vermijden, zoals: 

 • Een te zwaar beladen lading 
 • Een slecht afgedekte lading 
 • Een slecht gezekerde lading 
 • Een uitstekende lading 

Vaak kun je deze fouten al vermijden met verschillende soorten sjorbanden. Door het gebruik van sjorbanden kun je een lading, zoals een auto, hout of grote materialen, vast sjorren om vervolgens veilig de weg op te gaan. 

Tips om je lading veilig vast te zetten

Wanneer je materialen gaat vervoeren moet je goed voorbereid zijn. Wij geven je enkele tips hoe je efficiënt en veilig te werk kunt gaan. 

Voor de belading 

Voordat je begint met de belading van je spullen, is het verstandig om het voertuig goed te controleren. Check om te beginnen of de laadvloer en vastzetmiddelen in een goede staat zijn om alles veilig te verplaatsen. Bepaal hierbij ook welk type product voor ladingzekeringen je wilt gaan gebruiken, zoals ladingspanners, sjorkettingen en sjorbanden. 

Tijdens de belading

Tijdens de belading is het essentieel om je lading goed vast te zetten, zodat deze niet kan verschuiven, omvallen of uit het voertuig kan vallen. Het is daarnaast belangrijk om goed te controleren of je de auto niet te zwaar hebt beladen. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld je sjorbanden en sjorkettingen knappen. Wij raden bovendien aan om gebruik te maken van wrijvingsmatten, schotten en hoekbeschermers, zodat de lading minder snel beschadigt. 

Tijdens het rijden

Soms moet je ladingen op verschillende plekken leveren. Wanneer in zo’n geval dit gebeurt moet je er goed op letten dat je na elke stop je lading goed verdeelt over je voertuig. Laad de zware goederen als eerste en leg de lichtere materialen bovenop. Hierdoor zorg je ervoor dat het zwaartepunt zo dicht mogelijk bij de lengteas van je voertuig ligt. Verder is het verstandig om je lading meerdere keren tijdens de rit te controleren, vooral na uitwijkmanoeuvres. 

Alle hulpmiddelen op een rij

Er zijn verschillende hulpmiddelen om je lading veilig en stevig te zekeren. Sommige hulpmiddelen zijn al benoemd, maar we zetten ze speciaal voor jou nogmaals op een rijtje: 

 • Sjorbanden: lichtgewichte producten vastzetten gebeurt eenvoudig met deze banden. 
 • Spanbanden: deze gebruik je tijdens het sjorren en vastzetten van je ladingen. 
 • Rails: speciaal gemaakt voor het inrichten van een trailer, aanhangwagen en bestelbus.
 • Antislipmatten: de naam zegt het al, antislipmatten gebruik je om zo veel mogelijk verschuivingen te voorkomen. 
 • Sjor- of spankettingen: kettingen gebruik je voor het vastzetten van ladingen. 
 • Ladingspanners: spanners maak je vast aan sjorkettingen en sjorbanden. Perfect voor het vervoeren van de zwaardere ladingen, omdat er nu extra beveiliging aan de sjorketting en banden zit.  
 • Folie: dit is ideaal om je materialen tijdens het vervoer te beschermen tegen modder of regen. 
 • Netten en zeilen: wordt gebruikt als je ladingen in een aanhangwagen vervoert. Hierdoor blijven goederen zoals banken en stoelen beschermd tegen verschillende weersomstandigheden. Met netten voorkom je bovendien dat losse onderdelen van je aanhangwagen af kunnen vallen.
 • Bakken: vooral je kleine spullen kun je eenvoudig in bakken stoppen. Hierdoor voorkom je dat materialen in je voertuig gaan rondslingeren. 

Zeker je lading veilig en voorkom ongelukken

Wanneer jij binnenkort meerdere spullen moet vervoeren, weet jij nu hoe het veilig moet. Door de juiste zekeringen en hulpmiddelen te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je lading veilig en stabiel blijft tijdens het verplaatsen van goederen. Hierdoor hou je de wegen en omgeving veilig en kan je moeiteloos alles naar de juiste bestemming rijden.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
17-03-2016
Ratel2.jpg

Slimme ratel van Loadlok

Eén van de leuke kleine nieuwtjes in Hardenberg betreft deze ratel van Loadlok. Het aardige is dat je de spanband halverwege in…
Nieuws
28-07-2023
Spanbanden1

Ladingzekering, je kunt ook overdrijven

De Duitse politie heeft nogal een reputatie waar het gaat om ladingzekering. Zo werd deze Poolse truck aangehouden…
Nieuws
08-07-2019
13c9245f-8cf8-47c8-9cc3-e0dba611e04a.jpg

Een kopschot kan ook niet zonder hulp

We hadden het onlangs nog over het vervoer van bakstenen zonder kopschot. Daar waren we het aardig over eens, dat…