Nieuws
03-03-2021 | Door Iep van der Meer

Officiële acties voor een nieuwe CAO laten nog even op zich wachten maar een honderdtal chauffeurs is op eigen initiatief al begonnen. Met langzamer rijden en het massaal opsturen van wc papier naar TLN laten ze zien dat de actiebereidheid groot is.

Gelijk nadat zaterdag de FNV leden met 97% voor acties gestemd hebben om een nieuwe, betere CAO af te dwingen is een groep van minimaal honderd chauffeurs begonnen met extra pauzes van een kwartier, maar ook met langzamer rijden. De eis van de bonden is een verhoging van het basisloon met 3,5% en om die reden wordt er nu met dat zelfde percentage langzamer gereden. 3,5% van 80 kilometer per uur is 77, en dat is dus de snelheid die gereden wordt. Op verschillende Facebook groepen vroegen chauffeurs zich al af waarom er zo langzaam gereden werd, maar dit is dus de reden. Met de vele inhaalverboden in Nederland worden andere chauffeurs zo gedwongen om ook langzamer te rijden. De vertraging is minimaal maar het signaal is duidelijk: Het is de chauffeurs menens.

Een andere, ludiek actie vormt het opsturen van wc papier naar TLN. Volgens de organisator van de ludieke actie zijn er inmiddels duizenden enveloppes met velletjes toiletpapier opgestuurd aan TLN. Hiermee willen de chauffeurs laten zien dat ze hun kont afvegen met het loonbod van 2% wat er ligt vanuit de werkgevers. Morgen wordt er door vrijwilligers uit de groep van actiebereide chauffeurs soep uitgedeeld aan chauffeurs op een centrale locatie in het land.

De ‘helden van de Coronacrisis’ zoals ze eerder genoemd werden zijn er klaar mee, zeker nu veel grote bedrijven juist garen spinnen bij de crisis. Volgende week verloopt het ultimatum dat de bonden gesteld hebben waarna de acties opgeschaald zullen worden. Blokkades mogen in dit land alleen met landbouwvoertuigen zonder kentekens, maar stakingen worden niet uitgesloten. Laten we hopen dat het zo ver niet komt, en wellicht helpt het opsturen van wc papier naar TLN om ze in te laten zien dat de actiebereidheid groot is. Het adres kun je zelf lezen op de foto’s.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
11-04-2017
FNV-CNV-Utrecht1aprilLR.jpg

FNV: 'Werkgeversultimatum verstrijkt 25 april'

FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen hebben de transportwerkgevers een ultimatum gesteld over de…
Nieuws
20-03-2017
Actie.jpg

Acties op handen tegen CAO voorstel

Het CAO bod wat door TLN op tafel is gelegd wordt daar massaal vanaf geveegd door de chauffeurs. Er is forse kritiek…
Nieuws
03-06-2020
Actietruck-T-L-FNV.jpg

FNV: CAO beroepsgoederenvervoer blijft van kracht

De leden van FNV Transport & Logistiek zijn akkoord met het ongewijzigd verlengen van de cao Beroepsgoederenvervoer.…