Leger DAF crasht met Leopard tank op A12

Nieuws
25-07-2022 | Door Iep van der Meer

Maandag 25 juli was het goed raak op de A12. Een DAF Tropco combinatie, dat is een DAF 6x6 trekker met een 7- assige Broshuis dieplader met daarop een Leopard tank raakte van de weg door een klapband. De ravage was enorm, want de zware combinatie ging over de vangrail en eindigde in een geluidsscherm.

Op de foto's die Toon van der Poel maakte van het ongeluk zien we een enorme ravage. De chauffeur van de DAF liep een hoofdwond op en kon ter plekke behandeld worden. De klassieke Leopard tank, een museumstuk, was onderweg voor gepland onderhoud van Wassenaar naar Amersfoort. Het transport werd begeleid door drie man van de marechaussee op motoren. 

Zestig ton!

De berging werd uitgevoerd door Modern Berging in opdracht van Defensie. Daarvoor werden twee zware telekranen in stelling gebracht om de wrakken te bergen. Dat was een behoorlijke klus, want zo'n Leopard tank weegt rond de zestig ton! Van de DAF trekker met zijn gepantserde cabine is niet veel meer over zoals je ziet op de foto's, en ook de Broshuis dieplader lijkt zijn beste tijd gehad te hebben. De Leopard tank lijkt redelijk ongeschonden te zijn, maar die is dan ook ontworpen om wat impact te kunnen verdragen.