MAN e-TGE rijdt geruisloos en snel

Nieuws
12-11-2019 | Door Tim de Jong

Binnen de VW Groep was al snel het besef ontstaan dat elektrische bestelauto’s een must zouden worden met de toename van het aantal milieuzones in binnensteden. Onlangs hadden we de kans, met dank aan dealer Roordink, om even met de MAN e-TGE in de binnenstad van Zwolle te rijden.

Hoe jong het fenomeen elektrische (bestel)auto ook is, in vrijwel alle modellen zie je toch min of meer hetzelfde dashboard. Twee klokken, waarvan er eentje de snelheid aangeeft en de andere wat het chauffeursgedrag doet met de batterij-capaciteit. De wijzer staat verticaal omhoog, en bij ‘gas’ geven slaat deze uit met de klok mee, er wordt elektriciteit verbruikt. Maar wanneer de bestuurder het pedaal los laat en de auto uitrolt, dan slaat de wijzer de andere kant uit: er wordt nu juist elektriciteit opgewekt. Wordt er geremd, dan slaat de wijzer nog verder uit naar links, er wordt nòg meer elektriciteit opgewekt. Dit principe zagen we ook al bij andere merken, het went heel snel.

Starten

Het starten van een elektrische bestelauto is eveneens heel eenvoudig. De MAN e-TGE zet wanneer de sleutel wordt omgedraaid, de zojuist besproken wijzer omhoog en er verschijnt een groen gekleurd woordje ‘ready’ in het dashboard. De ‘versnellingspook’ is gedegradeerd tot een pook die de aandrijflijn ‘aan’ zet, zodat de e-TGE vooruit kan. In grote stilte en met enorm veel trekkracht ter beschikking, gaat het vervolgens richting binnenstad. Het is zaak niet meteen te hard te rijden, maar zeker in het begin is dat nog even een uitdaging. In de binnenstad is het druk, er zijn veel fietsers en ander distributieverkeer. Ook voertuigen van de gemeente doen hun ding. De MAN e-TGE moet even poseren voor een foto, dus er moet achteruit gereden worden. Meteen schakelt het display over op een camera, die alle fietsers om de auto heen, haarscherp in beeld brengt. (Extra?) Het manoeuvreren gaat probleemloos, het omschakelen naar vooruit en achteruit moeiteloos. Leuk is dat de elektrische bestelauto nog als noviteit wordt gezien, wat tot waardering leidt bij het overige verkeer. Het valt op, dat de e-TGE fluisterstil rijdt en moeiteloos met het verkeer meekomt. De positie als imagebuilder voor bedrijven die hiermee gaan rijden is zonneklaar.

Vermogen, actieradius

De e-TGE heeft een elektromotor met een duurvermogen van 50 kW en een piekvermogen van 100 kW, wat staat voor 136 pk. Daarbij genereert de elektromotor 290 Newtonmeter koppel. De motor betrekt zijn elektriciteit van een Lithium-Ion accu met 35,8 kWh vermogen. Het laadvermogen van de e-TGE bedraagt 950 kg. De actieradius bedraagt 170 kilometer en de maximum snelheid bedraagt 90 km/h. Echt een bestelauto voor stadswerk dus. Het laadvermogen is mooi veel, een vergelijkbare diesel zou schatten wij anderhalve ton mee kunnen nemen. Ongetwijfeld komt op een mooie dag een batterij beschikbaar met bijvoorbeeld 70 kWh, het moederbedrijf bouwt aan het uitbreiden van het batterij-aanbod vanuit nieuwe fabrieken. MAN bidt een scala aan oplaadmogelijkheden voor de batterij aan, de dealer weet hier ongetwijfeld meer over. Nu kost de e-TGE ongeveer het dubbele van een vergelijkbare diesel, een prijs die ongetwijfeld in de nabije toekomst zal gaan dalen.  

De MAN e-TGE is de wat beter aangeklede broer van de VW Crafter. Beide bestelauto’s worden in Polen in een gloednieuwe fabriek gebouwd. Het batterijpakket van de e-TGE is weggewerkt in de bodem, wat leidt tot een lager zwaartepunt en nog weer betere rij-eigenschappen. Zeker met het duidelijke dashboard en met de alerte aandrijflijn is dit de fijnste en beste MAN TGE die we tot dusverre in handen hebben gehad. Vooralsnog is MAN aartsrivaal Mercedes-Benz met hun Sprinter vooralsnog te snel af. Tot nu toe heeft de e-TGE alleen van de Renault Master concurrentie te duchten.