Nieuws
08-10-2023 | Door Iep van der Meer

Met de slogan ‘Maut Everest’ protesteren Duitse vervoerders tegen de voorgenomen verhoging van de Maut. Er wordt gevreesd voor het voortbestaan van tienduizenden familiebedrijven in de transportsector.

Branchevereniging BGL is een campagne gestart met de naam Maut Everest. Volgens BGL zullen veel vervoerders namelijk niet over deze berg heen kunnen komen. Met de actie wil de organisatie de economische gevolgen van de Maut verhoging onder de aandacht brengen. Die verhoging is ook nogal fors, want die betekenen een lastenverzwaring van maar liefst 83%!

De Duitse regering ziet de verhoging van de Maut als een manier om vervoerders te motiveren om te verduurzamen. De tarieven zijn namelijk afhankelijk van de CO2 uitstoot van de truck. Elektrische trucks zullen bijvoorbeeld fors minder gaan betalen, maar daar zijn er op dit moment in heel Duitsland nog maar 300 van. De omschakeling naar elektrisch is voor veel bedrijven niet haalbaar vanwege de mega investeringen, maar ook door het nog vrijwel ontbreken van een oplaad infrastructuur. BGL is niet tegen verduurzaming, maar pleit voor een meer geleidelijke invoer van de nieuwe tarieven, rekening houdend met de mogelijkheden van vervoerders om over te schakelen op alternatieve aandrijflijnen.

,,Deze enorme verhoging van de Maut per 1 december aanstaande zal geen meetbaar voordeel opleveren voor het milieu, terwijl het bedrijfsleven met enorme extra lasten wordt opgezadeld’’ aldus belangenvereniging BGL. De lastenverhoging van 7,6 Miljard Euro voor het wegtransport in Duitsland zal dan ook niet leiden tot een beter milieu, maar tot een verdere stijging van de inflatie. Alle transport tarieven worden immers doorbelast in het eindproduct.

Inmiddels duiken de stickers van Maut Everest overal op, maar tot echte acties heeft het initiatief van BGL nog niet geleid.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
06-11-2023
Duitse Maut

Duitse Maut: ruim 80% duurder

De verhoging van de Duitse Maut gaat definitief in per 1 december 2023. Dat is al over minder dan vier weken. Voor de meeste…
Nieuws
05-01-2024
protest_przewoznikow_niemcy

Duitse vervoerders komen in actie tegen Maut

De Duitse vervoerders komen in actie tegen de sterk gestegen Maut tarieven. Sinds 1 december jongstleden zijn…
Nieuws
07-01-2024
Duits protest

Duitsland maakt zich op voor acties

In Duitsland maken ze zich op voor acties van boze boeren en vrachtwagen chauffeurs. Vanaf maandag 8 december worden…