Maut op alle Bundesstrassen

Nieuws
13-05-2016 | Door Tim de Jong

Vanaf 2018 wordt op alle Bundesstrassen in Duitsland maut geheven. Dat zal dan ook gebeuren op de bekende B213 van Zwartemeer naar Cloppenburg.   Tot nu toe wordt op slechts 2300 kilometer vierbaans provinciale wegen tol geheven voor trucks. Die heffing wordt uitgebreid naar 13.000 kilometer van zulke wegen. Hiermee haalt de Duitse staat naar verwachting twee miljard euro extra aan tolinkomsten binnen.

Tot nu toe haalt Duitsland op jaarbasis dik drie miljard euro binnen aan vrachtwagentol.  Met de nieuwe maatregel wil Duitsland omrijdend verkeer indammen, dat zo de tolplicht vermijdt. De opbrengsten van de tol zullen vanaf 2018 ook deels met de provincies gedeeld worden.

Uitbater Toll Collect zal de infrastructuur voor de uitbreiding voor zijn rekening nemen. Dat is in zoverre pikant, dat de Duitse Staat en Toll Collect in een lange juridische procedure verwikkeld zijn: Vanwege misstanden bij Toll Collect in 2003 en in 2004, moest de invoering van de tol tot twee maal toe uitgesteld worden. Dat kostte Duitsland zes miljard euro en het heeft Toll Collect hiervoor aangeklaagd. De uitkomst van deze zaak laat nog op zich wachten.

Tot slot is er een plan om de tol al vanaf 3,5 ton GVW te gaan heffen. Hier is met name de SPD op tegen, omdat dan de kleine ondernemer onevenredig getroffen zou worden. Nu geldt de tolplicht vanaf 7,5 ton GVW. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
13-02-2017
tolbord-2.jpg

Duitsland: tol op alle Bundesstrassen

In Duitsland mag vanaf medio 2018 ook tol voor vrachtwagens worden geheven op het onderliggende wegennet en dan met…
Nieuws
15-02-2017
mautschild_aufbauLR.jpg

'Vervoerders betalen 200 miljoen extra aan tol'

Nederlandse transporteurs waren in onze buurlanden vorig jaar ruim 200 miljoen euro extra kwijt aan tol-…
Nieuws
10-05-2017
obu_Toll_CollectLR.jpg

Invallen bij maut exploitant Toll Collect

De Duitse Justitie heeft vandaag midden in Berlijn invallen gedaan bij de hoofdvestiging van vrachtwagentol uitbater…