Meer ruimte voor de Duitse LZV

Nieuws
15-02-2019 | Door Iep van der Meer

Duitsland is al vijf jaar onderweg met ‘Langfahrzeuge’ zoals dat daar zo mooi heet. Het zogenaamde ‘Positivnetz’, het netwerk waar je mag rijden met de lange combinaties wordt nu uitgebreid. Dit netwerk omvat inmiddels vrijwel het hele Autobahn netwerk en heel veel bundesstrasses. Nieuw is dat belangrijke knelpunten in de A61 en de A3 binnen kort worden opgeheven.

Zowel de A3 als de A61 zijn voor de Nederlandse vervoerders belangrijke Autobahnen. In de deelstaat Rheinland-Palfz zijn deze autosnelwegen voor LZV’s gedeeltelijk afgesloten, waardoor belangrijke verbindingen naar het oosten en zuiden van Duitsland voor Nederlandse LZV’s niet of moeilijk toegankelijk zijn.

Dankzij een lobby van TLN komt daar nu verandering in. In een wetsvoorstel is de A3 nu over het volledige traject, van de Nederlandse grens tot aan de Oostenrijkse grens, vrijgegeven. De A61 is straks tot aan de Hockenheimring voor LZV’s toegankelijk. Met de komende wijziging zijn ook veel nieuwe door Nederlandse vervoerders aangevraagde bestemmingen op het onderliggende wegennet officieel voor LZV’s toegankelijk.

Daarmee zal het aantal Nederlandse LZV combinaties in Duitsland naar verwachting sterk toenemen. De grootste hindernis blijft echter het maximale totaalgewicht van slechts 40 ton. Alleen voor intermodaal vervoer mag dat 44 ton zijn. Een verdere verhoging van het gewicht staat hoog op het lijstje van TLN maar daar is nog geen zicht op. Een ander probleem is dat van het verbod op grensoverschrijdend vervoer. Officieel moet je afkoppelen voor de grens, de losse delen Duitsland in rijden en dan de boel weer aan elkaar knopen. Dat doet helemaal niemand, en gelukkig is daar ook geen handhaving op.

Zoals bekend moet een LZV voor toelating in Duitsland voorzien zijn van een aantal aanvullende veiligheids voorzieningen. Nieuw is dat er voortaan ook een ‘abbiegeassistent’ verplicht is. Dit is een hulpsysteem dat de dode hoek naast de truck bewaakt en de chauffeur bij het rechts afslaan waarschuwt als zich voetgangers of fietsers in deze zone bevinden. Nieuw is ook dat zijmarkeringslichten bij het afslaan over de hele voertuiglengte moeten knipperen om andere verkeersdeelnemers beter te waarschuwen. Vervoerders krijgen een jaar de tijd om hun voertuigen hierop aan te passen. De eisen treden vanaf 1 maart 2020 in werking.

Het wetsvoorstel wordt binnenkort voorgelegd en naar verwachting wordt dit eind februari ongewijzigd aangenomen. De nieuwe regelgeving treed dan meteen in werking na publicatie. Hou Trailertotaal in de gaten dus!

Bron: TLN

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
20-09-2018
Koeltrans3-1400.jpg

Duitsers wennen aan de LZV

De Duitsers beginnen te wennen aan het verschijnsel 'Langfahrzeug' oftewel de LZV. Op de IAA waren verschillende configuraties…
Nieuws
02-12-2017
24129871_1792518270822016_4451796447278259001_n.jpg

Koeltrans LZV Duitsland in

Koeltrans uit Angeren is één van de eerste Nederlandse transporteurs die met een LZV Duitsland in rijdt. Koeltrans heeft de…
Nieuws
17-07-2018
Elflein_lang_lkw_1.jpg

Politiek, LZV en platooning

Ook bij de internationale persbijeenkomst van de de Duitse RAI, de VDA, die de IAA organiseert, ging het vaak over platooning…