De bewuste medewerkers waren ‘zelfstandig’ of werkten voor onderaannemers maar volgens de aanklager werden zij volledig door PostNL aangestuurd, alsof het medewerkers waren. Belangrijk in het betoog van de procureur staan de overeenkomsten die PostNL Cargo en PostNL Pakketten sloten met 220 onderaannemers. De Belgische wet stelt strenge voorwaarden aan deze dienstverleningsovereenkomst. Zo moet deze schriftelijk worden uitgewerkt en moeten de details over de instructies die een personeel lenend bedrijf mag geven gedetailleerd worden uitgewerkt. De aanklager verwijst daarbij naar een uitspraak van het Hof van Cassatie: als niet aan de voorwaarden is voldaan, dan is de overeenkomst niet legitiem.
Doordat de overeenkomsten tekort schoten werd er onwettig gehandeld volgens artikel 31 van de Belgische uitzendarbeidswet. PostNL was niet alleen leidend in het aansturen van de onderaannemers, het bedrijf had ook veel invloed bij de werving en selectie. Daarbij was ook PostNL Nederland betrokken.
Dit alles leidt tot een strafeis van maar liefst 24,4 miljoen Euro. Voor de goede orde, heel PostNL haalde vorig jaar een winst van 56 miljoen Euro. Als de boete wordt toegekend verdampt daarmee dus zo ongeveer de helft van de bedrijfswinst. Uiteraard is PostNL het niet eens met de eis. Wordt vervolgd.