Mercedes onthult eActros ‘Long Haul’

Nieuws
18-09-2022 | Door Tim de Jong

De eerste primeur van de IAA is een feit, het is de elektrische trekker van Mercedes, die een bereik heeft van 500 km. De nieuwe techniek gaat schuil achter een bescheiden facelift, waarin de ons bekende Actros goed te herkennen is.

Wat dat uiterlijk betreft: het is duidelijk dat Mercedes nog geen èchte nieuwe cabine gereed heeft, toegesneden op elektrisch vervoer. Maar dit merk zet wel een maatstaf waar het de techniek betreft. De eActros kan 500 km ver komen dankzij drie batterijpakketten die samen goed zijn voor 600 kWh. Dat is een continue vermogensafgifte van 400 kW, oftewel 544 pk. De nieuwe trekker is gereed voor serieproductie, maar die loopt pas ergens volgend jaar aan. De markt zit precies op een trekker te wachten met een fors bereik. Van het hier getoonde model komt ook een versie met de wat smallere cabine.

Voor het batterijpakket maakt Mercedes gebruik van Lithium-ijzer-fosfaat techniek, omdat die langer mee zouden gaan. In minder dan een half uur kan van20 naar 80% lading worden opgeladen wanneer de klant beschikt over nog nieuwe megawatt-charging techniek.

e-Trailer

Met een trailer erachter die over een energie-as beschikt, kan het bereik van deze eActros worden vergroot tot wel 800 km, zegt Mercedes. Hiertoe voert het testen uit met trailerbouwer Krone, dat enkele trailers heeft laten bouwen bij een specialist om mee proef te rijden.