Moerdijk, het nieuwe Calais

Nieuws
18-09-2018 | Door Tim de Jong

Of Moerdijk het nieuwe Calais wordt, nee, zo ver wil de politie niet gaan, maar een feit is dat er steeds meer verstekelingen of migranten worden aangetroffen in de velden rond het bedrijventerrein. Nieuwsuur wijdde er een reportage aan. Het zou de laatste tijd om Albanese ‘inklimmers’ gaan.

Daaruit bleek dat er nog maar kort geleden vijf man per week werd opgevist uit het struikgewas, nu was dat al tien tot vijftien man per dag. Het vreemde is, zegt de politie, dat de vreemdelingen exact weten op welk station ze moeten uitstappen en waar ze heen moeten om een kans te maken op een enkeltje Engeland in, op of onder een trailer.

DFDS

Aan het woord komt de manager van de terminal van DFDS in Vlaardingen, Ralph Bosveld. Hij doet zijn beklag, want nadat illegalen in de trailer zijn geklommen, wordt de complete lading vaak afgekeurd door de ontvangende klant. Om die reden is er bij de DFDS-terminal al voor tonnen aan beveiligingsmaatregelen uitgegeven.

Dit jaar zijn er ">in Moerdijk tweehonderd meldingen bij de autoriteiten binnengekomen. Bij het bedrijf van Bosveld in Vlaardingen ging het in 2016 om 52 mensen, in 2017 om 205 en tot nu toe in 2018 al 345 mensen.

Meer plekken

In het programma is te zien dat de ‘economische vluchtelingen’ op steeds meer plaatsen in Nederland proberen aan boord van een vrachtwagen te kruipen. Genoemd wordt parkeerplaats Streepland bij Zevenbergschenhoek. Ook centraler in Nederland is het oppassen geblazen.

Betrokken politie n marechaussee zeggen dat de aantallen vluchtelingen waar het om gaat, veel geringer zijn dan in Frankrijk. Maar het aantal is groeiende, alle reden om extra waakzaam te zijn.

Klik " target="_blank" rel="noopener noreferrer">hier voor de reportage van Nieuwsuur.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
25-09-2017
MAN-Reining-verjongt-wagenpark_LR.jpg

Reining rijdt niet meer op Verenigd Koninkrijk

Reining Transport uit het Groningse Kolham mijdt voortaan het Verenigd Koningkrijk. Het bedrijf vindt de…
Nieuws
15-02-2022
Ilegale_migranten.jpg

37 illegale passagiers uit een oplegger gehaald

Afgelopen weekend pakte de Roemeense douane een chauffeur die er van verdacht wordt om maar liefst 37 illegale…
Nieuws
04-02-2022
Calais-1400.jpg

Bedrijf verbiedt invoeren landcode vanwege inklimmers

Nog geen week nadat het invoeren van de landcode verplicht werd verbiedt een Nederlands bedrijf zijn…