Monument voor door truck overreden motoragent

Nieuws
07-07-2023 | Door Iep van der Meer

Vandaag is het exact twee jaar geleden dat motoragent Arno de Korte stierf nadat hij doodgereden werd door chauffeur Edwin M. Op initiatief van de nabestaanden wordt daarom een monument onthuld op de plaats waar hij stierf: in de Waalhaven in Rotterdam.

Het monument bestaat uit een grote bronzen hand die een granieten bol vasthoudt. Het is gemaakt door kunstenaar Gregoir Donkers en krijgt een permanente plaats op de kruising van de Droogdokweg en de Eemhavenweg. Bij de onthulling zullen ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb en de minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz-Zegerius aanwezig zijn.

Meegesleurd

Twee jaar geleden gaf de motoragent een stopteken aan chauffeur M. Deze stopte echter niet, maar reed de agent van achteren aan. De agent werd honderden meters meegesleurd en overleed ter plekke. De chauffeur ging gewoon door met zijn rit en reed zelfs nog twee keer langs de plek van het ongeval.

In de rechtszaal beweerde de chauffeur dat hij de motoragent niet had gezien. De rechter noemde dat ongeloofwaardig. Onder andere uit camerabeelden bleek dat de agent geruime tijd voor de vrachtwagen heeft gereden, wat de chauffeur gezien moet hebben. Bovendien remde hij eerst af, om vervolgens achterop de motor te rijden. De rechter legde de chauffeur 12 jaar cel en tbs op.

Trieste geschiedenis

Hiermee kwam een triest einde aan de lange strijd tussen de chauffeur en de politie. De rode DAF had al jaren de volle aandacht van de politie en de chauffeur werd regelmatig aan de kant gezet. In 2015 leidde dit al tot een ongeval met een motoragent: deze verloor hierbij een arm. Ondanks dat de rechter hem toen vrij sprak, leefde binnen de politie de overtuiging dat de chauffeur met opzet de agent had aangereden.

Dit leidde vervolgens tot treitergedrag van de politie, zoals onder andere bleek uit onderzoek van het NRC. Volgens bekenden maakte dit de chauffeur boos en wanhopig. Op 7 juli 2021 komt dit tot een tragisch einde als Edwin M. met zijn truck doelbewust motoragent Arno de Korte aanrijdt. Het monument dat nu op deze locatie wordt onthuld, geldt hopelijk als blijvende herinnering aan alle weggebruikers om, ongeacht de omstandigheden, het hoofd koel te houden in het verkeer.

Door Maarten van der Westen Lees ook zijn blog over deze zaak, klik hier!

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
10-05-2021
Stenencombi_1_M_LR.jpg

Eerste 50 tons elektrische truck in regio Rotterdam

Een samenwerkingsverband van vier transportondernemers heeft een nieuwe elektrische Emoss trekker in…
Nieuws
24-09-2020
Post-Kogeko10LR.jpg

Kritiek op wachttijden in Rotterdamse haven

TLN wil dat er een einde komt aan de lange wachttijden voor het containerwegvervoer in de Rotterdamse haven.…
Nieuws
11-03-2019
vrachtwagenparkeerplaatsen-brexit.jpg

Brexit: 700 extra parkeerplaatsen bij haven Rotterdam

Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam, de gemeente Vlaardingen en wegbeheerder Rijkswaterstaat…