Nederland: hoogste percentage jonge chauffeurs

Nieuws
04-08-2022 | Door Tim de Jong

In Nederland zijn vergeleken met andere Europese landen, nog relatief veel jongeren geïnteresseerd in het chauffeursvak. Dat zeggen de IRU, Transpor Intelligence en Upply, drie instanties die per kwartaal een indruk geven van de transporttarieven op de Europese markt.

Dat er een flink chauffeurstekort is weet intussen iedereen, en ook dat maar zeven procent van de chauffeurs in Europa jonger is dan 25 jaar. Grappig is dat in Nederland dat percentage een stuk hoger ligt. In ons land is 13%  van de vrachtwagenchauffeurs, allemaal bij elkaar zo’n 100.000 man, jonger dan 25. De Belgen doen het met 11,5% ook niet slecht en de Noren en Roemenen halen met 9,6% net de 10 niet. Jonge Britten, Spanjaarden, Portugezen, Duitsers en Denen zien het vak echt niet zitten, als we naar de cijfers van genoemde instanties kijken. Nog geen vijf procent van de chauffeurs in die landen is jonger dan 25. Polen, een land met een fors marktaandeel op de Europese transportmarkt, doet het met slechts 6,2% ook niet best.

Transporttarieven in Europa

De genoemde instanties houden met een marktplaats voor ladingaanbod precies bij hoe zich de tarieven op de Europese transportmarkt ontwikkelen. In maart werd diesel 69% duurder ten opzichte van januari 2022. De maand erop steeg de prijs nog eens 13%. Ingrepen van overheden kostten hun schatkist in totaal 15,8 miljard euro, met als gevolg dat de prijs nog altijd 26% hoger lag dan gebruikelijk.

De helft

De brandstofcomponent is al de voornaamste bouwsteen van het tarief dat een transporteur zijn klant in rekening brengt. Normaal gesproken bedraagt die een derde van het tarief, nu is het de helft. Een gevolg hiervan is natuurlijk de inflatie, die ook andere producten duurder maakt. Consumenten kunnen minder kopen en vervolgens hebben vervoerders minder werk. Hoe groot die afname van werk is, kunnen de rapporteurs nog niet in cijfers vangen, maar duidelijk is wel dat het einde van de periode waarin we steeds minder te doen krijgen, nog niet in zicht is.

Onlangs ging BIGtruck een dagje mee met zo’n jonge chauffeur. Klik hier voor het verhaal en bekijk het filmpje!