De gigantische tsunami van goedkope buitenlandse transportbedrijven die door ver onder de prijzen te duiken de markt kapot maken kan nog veel erger worden door het nieuwe puntensysteem dat het ILT gaat toepassen vanaf 1 april.
Vanaf 1 april worden er punten in een Europees register genoteerd voor bedrijven die zich misdragen op het gebied van het rijtijdenbesluit, cabotage, overbelading of andere vergrijpen. Naar mate deze strafpunten oplopen kan een bedrijf volgens het ILT zijn transportvergunning kwijt raken. Hiermee wil de Inspectie Leefomgeving en Transport notoire overtreders uit de markt wil halen om daarmee het evenwicht in de markt te waarborgen. Dat is een prachtig streven, maar door dit alleen in Nederland te doen wordt dat evenwicht op de Europese transportmarkt nog verder verstoord.
In principe is het puntenstysteem goed nieuws, want controle op regels moet plaats vinden, en strenge maatregelen en handhaving zijn ook prima, maar dan wel voor iedereen. In dit geval is het zo dat het ILT de strafpunten om kan zetten naar zware sancties, waardoor transportbedrijven in het ergste geval gewoon de deuren zullen moeten sluiten. En ja, ook buitenlandse bedrijven kunnen worden beboet, en ook zij krijgen de strafpunten keurig bijgeschreven in het elektronische register. Wat de consequentie van die punten is mag echter per land zelf worden bepaald.
De regeling met het elektronische puntenregister is namelijk wel door Europa bedacht, maar of daar ook echt iets mee gedaan wordt is de verantwoordelijkheid van het land zelf. Ieder land mag namelijk zijn eigen methode kiezen. Volgens het ILT kan het dus zo zijn dat sommige landen nog strenger gaan handhaven dan Nederland, maar dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Brussel heeft wederom een papieren tijger zonder tanden bedacht, en Nederland lijkt weer eens het beste jongetje van de klas te willen zijn.
En nogmaals, ook wij zijn voor een goede handhaving van de regels en voor strenge sancties van notoire overtreders maar dan wel volgens één Europees regime. Zonder een harmonisatie van de sancties en de handhaving in Europa zou het resultaat heel goed kunnen zijn dat nog meer Nederlandse bedrijven hun hoofdvestiging naar een land als Litouwen of Roemenië gaan verplaatsen. Vanuit zo’n land kan de bedrijfsvoering gewoon verder gaan in Europa, maar dan met veel minder kosten en zonder last te hebben van handhaving door ijverige overheidsdiensten.
Iep van der Meer