Nieuw Scania Smart Dashboard

Nieuws
07-09-2023 | Door Iep van der Meer

Scania komt met een 'Smart Dash', een digitaal dashboard dat meer mogelijkheden biedt voor de nieuwste digitale oplossingen. Het nieuwe dashboard werd eerder al aangekondigd, maar nu zijn de foto's openbaar gemaakt.

Scania trucks staan bekend om hun indrukwekkende cockpit. Het hele dashboard is zo'n beetje om de chauffeur heen gebouwd en overal zitten schakelaars. Chauffeurs houden daar van, en even was er de angst dat ook Scania's voortaan voorzien zouden worden van losse schermpjes met alle functies. Gelukkig blijft het merk bij zijn traditie, ook met het nieuwe, digitale dashboard, gevat in de bekende cockpit vorm. Een truck interieur moet iets stoers hebben, en dat lijken ze daar in Zweden goed te begrijpen. 

De basisvorm blijft namelijk gelijk, alleen zijn er nu twee grote schermen in aangebracht met diverse functies. Daarnaast blijft er ruimte genoeg voor allerlei schakelaars, want vaak is dat toch handiger dan dat je alles op een touchscreen moet doen.  

Smart Dash

Het 'Smart Dash' heeft een goede mix van handbediening met schakelaars en digitale displays voor een hoog bedieningsgemak en meer overzicht. Daarnaast biedt het nieuwe, digitale dashboard een platform voor meer communicatie en digitalisering in en rond de truck. Scania trucks kunnen hiermee eenvoudig geïntegreerd worden in fleet management systemen en cloud- gebaseerde diensten voor meer veiligheid, uptime en productiviteit.

Twee displays

Het nieuwe dashboard wordt gedomineerd door twee displays. Het Driver Display voor de chauffeur en het Center Information Display. Dat laatste scherm is een touch screen dat leverbaar is in twee afmetingen, namelijk 10,1 of 12,9 inch. De bediening kan via het aanraakscherm, via schakelaars of met spraakbesturing. Alle vitale functies zijn zonder te scrollen te bedienen, en dat is fijn. 

Meer nieuws?

Het nieuwe digitale dashboard is het eerste grote nieuws dat Scania bekend maakt, maar het wachten is nog op de nieuwe vormgeving van het front van de cabine. Om te voldoen aan de nieuwste Europese eisen op het gebied van veiligheid en stroomlijn moet daar nog wat aangepast worden. Met zo'n nieuw, gestroomlijnd front wordt de XXL uitvoering straks ook inzetbaar in combinatie met 13,60 meter lange opleggers. Hoe dat frontje er uit gaat zien is echter nog even  afwachten. Naar verwachting zal ook dat nieuws voor modeljaar 2024 bekend worden gemaakt. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
08-09-2023
USA Scania truck (4)

Amerikaanse Scania in Zweeds museum

Tijdens een bezoek aan Scania in Zweden troffen we in de Marcus Wallenberg hal deze unieke Amerikaanse Scania aan.…
Nieuws
02-10-2023
384755880_698876668931762_3774608856322521105_n

Strakke Scania's voor De Winter Transport

De Winter Transport heeft twee nieuwe Scania R trekkers laten spuiten door Truckspuiterij Bronk. Het resultaat…
Nieuws
05-10-2023
Oyvind Jensen (4)

Scania 770S Longline voor Øyvind Jensen

Øyvind Jensen uit het Noorse Fauske heeft een superdikke Scania 770S Longline trekker op de weg gezet. De cabine…