Nieuwe DAF XF voor Van Bakel uit Oss

Nieuws
10-05-2022 | Door Tim de Jong

Van Bakel Transporten uit Oss is volgens DAF Nederland de eerste in deze Brabantse regio die een nieuwe XF in ontvangst mag nemen. De aankleding sluit naadloos aan op de vormgeving van de cabine, aldus DAF. Het is de eerste XF van de nieuwe generatie die is afgeleverd door Allers Bedrijfswagens BV.

“Ja, we houden wel wat van een stoere uitstraling maar tegelijk niet te opzichtig”, vertelt Arian van Bakel. “Sinds 2020 hebben al onze nieuwe DAF’s een in zwart uitgevoerde grille met links en rechts haakvormige accenten. Bij deze nieuwe XF zijn die aangebracht op dezelfde grillebalk als het DAF-logo, waarvan de letters een oranje omlijsting hebben gekregen. We zijn best wel een beetje fan van DAF en dat komt in dit soort creaties tot uiting.”

Veiligheid en comfort

Het interieur van de nieuwe XF 450 is met zorg ingevuld om comfort en veiligheid te optimaliseren. Van Bakel: “We hebben gekozen voor een met leer bekleed stuurwiel en voor de uitvoering Argenta met de aluminium sierlijsten op het dashboard. Ook is het uitgebreide infotainmentsysteem aan boord omdat we daarin ook het beeld van de achteruitkijkcamera op de trailer konden integreren. Camera’s zijn er ook in plaats van hoofd- en groothoekspiegels, dus het nieuwe DAF Digital Vision System. Het kijken naar het beeld op de monitors is eerst even wennen, maar je ziet wel heel de omgeving naast de vrachtauto. Ook hebben we een dashcam en een camerasysteem (DAF Corner View) in plaats van trottoir- en frontzichtspiegels. Dat systeem zit in de uitstulping rechts op de hoek van de cabine.”

Neem de tijd

Van Bakel vertelt dat de chauffeur, die van een 10 jaar oude DAF CF over is gestapt, het rij- en zitcomfort geweldig vindt. Vooral de bestuurdersstoel laat zich erg goed instellen. En er dringen zeer weinig rijgeluiden door in de cabine. “De chauffeur moest eerst wennen aan de nieuwe bediening en de digitale displays en dan vooral het feit dat je alles naar je eigen hand kunt zetten en indelen. Daarvoor moet je de tijd nemen, want zo haal je alle voordelen uit de nieuwe hightech-bediening.”

Historie

 Van Bakel en Zn. Transporten BV. rijdt met name voor logistieke dienstverleners. Het gaat om de meest uiteenlopende lading en ritten naar adressen in Nederland en een stukje België. De vloot van het transportbedrijf uit Oss bestaat op dit moment uit 30 voertuigen, waarvan er 28 van het merk DAF zijn. Van Bakel: “We zijn echt wel een beetje fan van DAF. We hebben bijvoorbeeld ook een serie oldtimers. Dat zijn DAF personenauto’s: de 33, 46 en 66 Marathon Coupé. Verder hebben we onder meer een DAF 400 bus en diverse DAF oldtimertrucks, zoals een A1900DS uit ’63 en een 1700 plus een 2500 nog in originele staat uit 1990.”